Avrupa Birliği'nin (AB) tanıdığı özel statü nedeniyle Ukraynalı sığınmacılar 6 ay bekleme koşulu olmadan hemen çalışmaya başlayabilecek.

Suriye ve Afgan sığınmacılar için hala geçerli olmayan bu uygulama, Hollanda'daki geçici istihdam büroları tarafından memnuniyetle karşılandı.

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu tarafından çıkarılan "özel ikamet statüsü" uyarınca Ukrayna vatandaşlarına "sığınma başvurusunda bulunmak zorunda kalmadan" birlik sınırıları içerisinde 3 yıla kadar kalabilme hakkı tanındı.

Suriye, Afganistan ve diğer ülke göçmenlerini kapsamayan bu uygulama, ilk kez Ukraynalılar için hayata geçirildi.

Diğer ülkelerden gelen sığınmacılar, barınma merkezlerine yerleştirildikten sonra, kayıt kabul ve uyum süreci boyunca çalışma hakkına sahip olamıyor.

Bu karar, Covid salgını nedeniyle birçok sektörde personel sıkıntısı yaşayan Hollanda iş pazarında olumlu karşılandı.

Hollanda yasalarına göre, ülkeye gelen sığınmacıların ilk 6 ay boyunca önce çalışmasına izin verilmiyor.

Ancak özel statü gereği Ukraynalılar için bu kuralın geçerli olmaması nedeniyle Hollanda'daki geçici iş bulma büroları, bu ülkeden gelen sığınmacıları istihdam etmek için harekete geçti.

Bu şirketlerden Contrain Group, zaten şu anda Polonya'da çok sayıda Ukraynalı'ya iş veriyor. Şirket, artık Hollanda pazarında da Ukrayna vatandaşlarını çalıştırmak için plan yapıyor.

Contrain Group yetkilisi Hans Leeonhouts, Hollandalı kamu yayıncısı NOS'a, seralarda sezonun yeni başladığını ve Ukraynalı sığınmacıların buralarda kullanılabileceğini söyledi.

Lojistik sektörünün de ciddi oranda geçici personele ihtiyaç duyduğuna işaret eden Leeonhouts'a göre, bu sektördeki işler de Ukraynalılar tarafından iyi bir şekilde yapılabilir.

Contrain Group yetkilisine göre, Ukraynalı çalışanların zihniyeti, müşterileri olan işverenler tarafından özellikle takdir ediliyor. Gençler İngilizce konuştukları için işyerinde iletişim sorunu yaşamıyor. Ayrıca çok çalışkan ve disiplinliler. Şu anda Avrupa'nın birçok ülkesinde istihdam edilen Polonya vatandaşları ile de çok iyi anlaşıyorlar. (BBC TÜRKÇE)