Bir yardım kuruluşu, Britanya hükümetinin ülkeye izin almadan kasten girmeyi suç haline getiren yasayı geçirmesini takiben Fransa'nın kuzeyindeki göçmen kamplarında bekleyen kişiler arasında anket düzenledi.

Care4Calais, bir çok kişinin Ruanda'yla yapılan anlaşmadan haberdar olduğunu belirledi. Anlaşmaya göre yeni göçmenlik kuralları uyarınca Birleşik Krallık'a (BK) "yasadışı" yollardan giren kişiler, sığınma başvurusunda bulunmak için doğu Afrika ülkesine gönderilecek.

Yardım kuruluşu, ankete katılanların 4'te üçünün bu planların onları Manş Denizi'ni geçmekten vazgeçirmeyeceğini söylediğini aktardı.

Care4Calais ise bu sonuçları şaşırtıcı bulmadığını belirtti.

Yardım kuruluşunun tweetinde, "Ruanda manşetlerde yerini aldı ama özünde bu hükümetin son birkaç yıldır duyurduğu caydırıcılık politikalarının uzun listesinde yalnızca başka bir satır. Ve kabul edelim ki hepsi başarısız oldu" ifadeleri kullanıldı.

Pazar günü yaklaşık 350 kişinin küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçtiği görüldü. Pazartesiyse göçmen olduğu düşünülen daha fazla kişi BK'nin Dover kentine getirildi.

Bu, hareketlilikte 11 gün sürdüğüne inanılan aranın ardından gerçekleşti. Rüzgarların sert ve denizin dalgalı olduğu bildirilirken bu süre zarfında Manş Denizi'nde hiçbir geçiş kaydedilmemişti.

BK İçişleri Bakanlığı, sığınma başvurusunda bulunanların taleplerini karara bağlamak için onları yurtdışına gönderme planlarında iki yasal zorlukla karşı karşıya, ki bunlardan biri Care4Clais'le de alakalı.

Yasa teklifi geçen ay açıklandığından bu yana Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin eleştirisinin yanı sıra İngiltere Kilisesi'nin, yardım kuruluşlarının ve BK İçişleri Bakanlığı personelinin de eleştirileriyle karşılandı.

Care4Calais bunun yerine tehlikeli durumlardan kaçanlar için güvenli ve yasal yollar görmek istediklerini bildirdi.

Yardım kuruluşunun açıklamasında, "Calais'deki birçok sorunun cevabı, mültecilerin Manş Denizi'ni güvenle geçmesi için vizeye başvurmasına izin vermekten geçiyor çünkü şu anda (eğer Ukraynalı değilseniz) mültecilerin BK'ye ulaşıp sığınma talebinde bulunabileceği güvenli bir yolu yok" dendi.

Bu insan kaçakçılarını işsiz bırakıp hayat kurtaracaktır. (INDEPENDENT TÜRKÇE)