Bir yandan da bu hafta Meta ve YouTube, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin "Rusya'ya teslim olmaktan" bahsettiği bir deepfake videoyu kaldırdı.

İki taraf da manipüle edilmiş içerikleri kullanırken; bu videolar, çatışmayla ilgili yanlış bilgiler hakkında bize neyi gösteriyor?

İnsanlar bu videolara gerçekten inanıyor mu?

Zelenskiy'nin pek de ikna edici olmayan sahte videosuyla örneğin birçok Ukraynalı alay etti.

Videoda bir podyumun arkasından ortaya çıkan Zelenskiy, Ukraynalılara "silahları bırakma" çağrısı yapıyor. Başı vücudundan çok daha büyük ve daha flu görünen Zelenskiy'nin sesi de çok derinden geliyor.

Bu sahte videonun ardından kendi resmi Instagram hesabından bir video paylaşan "gerçek" Zelenskiy, bunu "çocukça bir provokasyon" olarak değerlendirdi.

Ukrayna Stratejik İletişim Merkezi de Rusya hükümetinin Ukraynalıları silah bırakmaya ikna edebilmek için daha fazla deepfake kullanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Meta'nın güvenlik politikalarının başındaki Nathaniel Gleicher, paylaştığı bir tweet zincirinde bu deepfake için "manipüle edilmiş içerikle ilgili politikalarını ihlal ettiği" gerekçesiyle "hızla değerlendirip kaldırdıklarını" açıkladı.

YouTube da yanlış bilgilendirmeye karşı politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle bu videoyu kaldırdıklarını duyurdu.

Deepfakes isimli kitabın yazarı Nina Schick, bunun sosyal medya şirketleri için "kolay zafer" olduğunu çünkü videonun konuyla ilgili çok daha az bilgisi olan kullnıcılar tarafından bile kolayca fark edilebilecek şekilde amatörce yapıldığını söylüyor:

"Platformlar bununla uğraşırken, dezenformasyonun diğer türleriyle baş ederken yapmadıkları kadar büyük yaygara koparabilir. Bu savaşta dezenformasyonun başka birçok çeşidi kullanılıyor ve bunlar henüz ortaya bile çıkarılmadı.

"Bu video gerçekten çok kötü ve acemice yapılmış olabilir ama yakın gelecekte yayımlanacak videolar böyle olmayacak. Bu durum da orijinal içeriğe olan güveni sarsacak."

Schick, "İnsanlar artık her türlü içeriğin sahte olabileceğine inanmaya başlayacak" diyor ve bunun yeni bir silah olarak kullanılabileceğini söylüyor:

"Bu yeni bir silah ve yeni bir tür görsel dezenformasyon formu olarak ortaya çıkıyor, üstelik bunu herkes yapabilir." (BBC TÜRKÇE)