Suriye Doğu Guta'da gerçekleşen kimyasal saldırı sonrası yeni gelişmeler yaşanıyor. ABD Başkanı Trump resmen savaş ilan etti. Rus yönetiminin ABD'nin olası füze saldırılarının 'hepsine yanıt vereceğiz' açıklamasına Twitter hesabı üzerinden yanıt veren Trump, "Hazırlan Rusya, çünkü bu füzeler gelecek. Hepsi yeni ve "akıllı" füzeler. Kendi halkını gazla katleden ve bundan zevk alan bir hayvanla ortak olmamalısın" dedi.

GÜNEY KIBRIS'TAKİ İNGİLİZ ÜSSÜNDE HAREKETLİLİK

ABD'nin Suriye'ye müdahale planı içerisinde, Güney Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin bulunduğu haberleri, Ada'yı alarma geçirdi

İngiltere'nin iki üssünden biri olan Ağrotur'da da (Akrotiri) askeri hareketlilik arttı. Limasol kentine yakın bir bölgede bulunan üste, savaş uçaklarının Suriye'yi her an vuracakmış gibi hazırlandığı öğrenildi.

Rum kaynaklardan edinilen bilgilere göre, harekâtta kullanılması planlanan Ağrotur üssüne İngiltere'den takviyeler yapıldı. Savaş uçakları da hazır olarak operasyon talimatını beklemeye başladı. ABD, Esad rejiminin Doğu Guta'daki kimyasal saldırısının ardından, Suriye'ye müdahale seçeneğini masaya koymuştu.

Konuyla ilgili konuşan bir diplomatik kaynak, "Ortadoğu'nun kötüye gidişiyle ilgili kaygılarımızı ABD'ye ilettik" derken, Rum yönetiminin her an yapılabilecek operasyon için ABD temsilcileriyle iletişim halinde olduğu ifade edildi.

ANKARA, HAREKETLİLİĞİ TAKİPTE

Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimi de, Akdeniz'deki hareketliliği yakından izlemeye aldı. İngiliz üslerindeki, denizdeki ve havadaki hareketlilikler anbean kayda geçirilip, gerekli mecrilere bilgilendirmeler yapılıyor.

İngiltere'nin ABD'ye destek olarak kullanacağı Ağutor Üssü'nde, 6 Tornado ve 8 Typhoon savaş uçağı ve yaklaşık 200 askeri personel bulunuyor.

Güney Kıbrıs'taki üsler; DEAŞ'a yönelik operasyonlarda aktif olarak kullanılmıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May, yılbaşı öncesinde Ağutor üssünü ziyaret etmişti. May, buradaki askerlere hitaben yaptığı konuşmada, "Kıbrıs’ta sizler, bölgedeki askeri faaliyetlerimizin oldukça merkezindesiniz. DEAŞ hedeflerine düzenlenen 1600’den fazla hava saldırısını buradan yöneten, Ürdün ve Irak’ta DEAŞ ile savaşan ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyen ortaklarımız ve müttefiklerimizle çalışan 1450’den fazla personeli destekleyen sizlersiniz" demişti. Theresa May, “Sizin burada Kıbrıs’tan yapığınız, Ortadoğu’daki müttefiklerimizin istikrarını desteklemek için bizim çabalarımıza güç vermektir” ifadelerini kullanmıştı.

HAVAALANLARI ABD SALDIRISI İHTİMALİNE KARŞI BOŞALTILDI

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed güçlerinin kontrol ettiği askeri üsleri ve havaalanlarını, ABD saldırısı ihtimaline karşı boşalttığını duyurdu.

SOĞUK SAVAŞTAN DAHA KÖTÜ!'

Rusya ile ilişkilerin soğuk savaş döneminden daha kötü olduğunu belirten Trump, yeni bir tweet attı. Trump, “Rusya’yla ilişkimiz, Soğuk Savaş da dahil olmak üzere tarihteki en kötü döneminde. Bunun için bir sebep yok. Rusya ekonomisi için bize ihtiyaç duyuyor. Bu çok kolay, bütün devletler bir araya gelip birlikte çalışmalı. Silah yarışını durduralım?” ifadelerini kullandı.

Trump, son tweetinde kendisine yönelik soruşturmayı suçladı: "Rusya’yla sıkıntının çoğu, başlarını Demokratların çektiği kişiler ya da Obama için çalışanların başını çektiği sahte&yoz Rusya Soruşturması’ndan kaynaklanıyor."

ŞAM'DAN İLK TEPKİ: ŞAŞIRMADIK

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan “ABD’nin düşüncesiz çıkışına şaşırmadık” açıklaması geldi. Şam, Washington’un kendilerini hedef almak için kurmaca ve yalana başvurduğunu ifade etti.

RUSYA'DAN TRUMP'A YANIT

Rusya Dışişleri yaptığı açıklamada "Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil, teröristlere doğru uçmalı" ifadelerine yer verdi.

Rusya, Duma Savunma Komitesi Başkanı da "Amerika'nın Suriye'ye yönelik saldırılarına etkili ve hızlı cevap verecek güçteyiz" ifadelerini kullandı.

Suriye Doğu Guta'da gerçekleşen kimyasal saldırıyla savaşın ayak sesleri yaklaşıyor. ABD ve Batılı müttefiklerinin Suriye'de askeri operasyon sinyali vermesiyle aralıksız son dakika haberleri geliyor.

ÖSO: TAARRUZA GEÇECEĞİZ

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bir komutanından ''ABD'nin olası Suriye saldırısının ardından, kaybettiğimiz bölgeleri gerei kazanmak ve yenilerini fethetmek için taarruza geçeceğiz'' açıklaması geldi.

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Alexander Zasypkin, "ABD'nin Suriye'ye göndereceği füzeler düşürülecek." açıklamasında bulundu. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Rusya'da şahin milletvekillerinin Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Suriye'ye saldırı düzenlemesi halinde ABD füzelerini vurma çağrısı yaptıklarını yazdı. Rusya ve ABD'nin Suriye konusundaki karşılıklı açıklamaları suların ısınmasına neden oluyor. 'Esad Suriye'den İran'a kaçtı' iddiası ise rejim tarafından reddedildi. Jerusalem Post gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail'in Suriye'ye saldırmasının ardından İran'ın İsrail'e karşı eyleme girişmesi durumunda, 'Esad rejimi ve Esad'ın kendisi haritadan silinecek' ifadesini kullandı. İşte gün boyu yaşananlar;

FLAŞ AÇIKLAMA: ASKERİ HAREKATA KATILMAYACAĞIZ

Kıbrıs hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Kıbrıs'ın diğer ülkelerin Suriye topraklarında planladığı olası bir harekata herhangi bir şekilde katılmaya niyetli olmadığını belirtti.

10 KİŞİLİK HEYET SURİYE'YE GİDİYOR

OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü, "Kimyasal silah heyetimiz Suriye'ye gidiyor.10 kişilik heyet inceleme yapacak. Ulaşılan bilgiler iddiaların ciddi olduğu şeklinde" dedi.

ÇOK KONUŞULACAK AÇIKLAMA: DÜŞÜCEREĞİZ

Lübnan'daki Rusya Büyükelçisi, Hizbullah'ın televizyonu El Manar'a ABD'nin Suriye'ye ateşleyeceği füzelerin düşürüleceğini söyledi.

ABD FÜZELERİNİ VURMA ÇAĞRISI

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, şahin Rus milletvekillerinin Rusya lideri Vladimir Putin'e Suriye'ye fırlatılacak ABD füzelerini vurma çağrısı yaptıklarını yazdı.

Daha önce Rusya'nın paraşüt birliğinde albay olarak görev yapan Frants Klintsevich, ABD'nin savaş gemisinden füze atılması halinde "Rusya bu Tomahawk füzelerini vurarak düşürmeli" dedi.

Parlamento Savunma Komitesi'nin başındaki Vladimir Shamanov ise, Moskova'nın Suriye'deki 'yasa dışı eylemlere' yanıt vereceğini savundu, "Gerekirse askeri önlemler alınmalı" ifadesini kullandı.

Haberde Rusya'nın Salı akşamı askeri tatbikat yaptığını ve alçaktan uçan uzun menzilli kruz füzelerini tespit etmek ve yok etmek üzerine çalıştığı belirtildi.

Daily Telegraph'a göre ABD Başkanı Donald Trump da Beşar Esad'a askeri bir yanıt verilmesi için Cumhuriyetçi senatörlerin baskısı altında. Güney Carolina eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Lindsey Graham, Trump'ın Suriye'yi vurmamasının başkanlık döneminin en büyük hatası olacağını söyledi.

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), Suriye'ye muhtemel bir saldırı nedeniyle Doğu Akdeniz'de uçuş yapacak hava yolu şirketlerini uyardı.

HAVA YOLU ŞİRKETLERİNE UÇUŞ UYARISI

Eurocontrol'ün internet sitesindeki açıklamada, "Gelecek 72 saat içinde Suriye'ye havadan karaya füzelerle ya da seyir füzeleriyle bir hava saldırısı düzenlenmesi ve aralıklı sinyal kesintilerinin yaşanması ihtimallerine karşılık olarak Doğu Akdeniz/Lefkoşa uçuş bölgesine uçuş gerçekleştirileceği zaman gerekli önlemler alınmalı" denildi.

Eurocontrol'ün internet sitesinde yayımlanan açıklamada uyarının kaynağı belirtilmedi.

Öte yandan Reuters haber ajansı da ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'daki sivil havacılık kuruluşlarının hava yolu şirketlerine Suriye hava sahasına girmemeleri için uyarıda bulunduğunu bildirdi.

BM'DE BİRBİRLERİNE GİRDİLER! RUSYA'DAN SON ÇAĞRI..
 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kozlarını bir kez daha paylaşan ABD ve Rusya, birbirlerinin Suriye tasarılarını engelledi.

ABD ve müttefiklerini bir kez daha tehdit eden Rusya'nın BM temsilcisi Vassily Nebenzia, "Suriye'ye karşı yönelttiğiniz tehditler hepimizi ciddi şekilde endişelendirmeli çünkü kendimizi son derece üzücü ve ciddi olayların eşiğinde bulabiliriz. Size bir kez daha şu anda Suriye'ye yönelik geliştirdiğiniz planlardan kaçınmanız çağrısı yapıyorum" diye konuştu.

BM'deki ABD temsilcisi Nikki Haley ise, "Ne yaparsak yapalım, Rusya oyunları oynamaya devam edecek" dedi.

Rusya dün akşam gerçekleşen oylamada, Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını talep eden tasarıyı veto etti. ABD'nin gündeme getirdiği söz konusu soruşturma, sorumluları da belirleyecekti.

Bu, iç savaşın başından bu yana Rusya'nın altıncı kez Suriye'de kullanılan kimyasal silahlara karşı getirilen tasarıları veto etmesi anlamına geliyor. Rusya'nın toplam Suriye vetosu ise 12.

Rusya'nın dün akşam BMGK'ya getirdiği iki tasarı da ABD ve müttefikleri tarafından reddedildi. Rusya-ABD tasarıları arasındaki temel fark, Moskova yönetimi saldırının sorumlularını BM yetkililerinin belirlemesini kabul etmiyor.

FRANSA: ŞAM REJİMİNİN DESTEKÇİLERİ HEDEF ALINMAYACAK

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı Paris'te ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Tüm müttefiklerimizle, özellikle ABD ve İngiltere ile teknik ve stratejik bilgi alışverişini devam ettireceğiz ve gelecek günlerde kararımızı açıklayacağız" dedi. 

Macron, alacakları kararların Şam rejiminin destekçilerini hedef almayacağını ve Beşar Esad'ın sahip olduğu kimyasal silah kapasitesini kapsayacağını vurguladı.

ABD İSTİHBARAT BAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: İSTİHBARATIMIZ VAR

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert'e, basın toplantısında ABD'nin Suriye'de rejime karşı bir askeri operasyon gerçekleştirmeden önce Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) raporunu bekleyip beklemeyeceği soruldu.

Nauert, soruyu şu sözlerle yanıtladı: "Bizim istihbaratımız var, OPCW'nin ise bilgisi. Kimyasalın kullanıldığı çok açık. OPCW sahaya inerek bilgi toplayacak. Bu önemli ve yaptıkları iş en üst seviyede, biz onlara güveniyoruz. ABD hükümetinin ise konuyu inceleyecek kendi mekanizmaları var. Bunlar istihbaratla ilgili konular. OPCW'yu tanıyoruz. Sadece ne kullandığına değil, kim tarafından kullandığını da bilmeye ihtiyacımız var."

ABD DONANMASI AKDENİZ'E SEVK EDİLDİ, TRUMP ZİYARETLERİNİ İPTAL ETTİ

Son 24 saatte ABD donanmasının Harry Truman uçak gemisi ve diğer savaş gemilerini Akdeniz'e sevk etmesi, ABD lideri Trump'ın Latin Amerika turunu Suriye için iptal etmesi öne çıkıyor. Ayrıca Suriye ordusunun alarma geçtiği ve birçok askeri üssü saldırı ihtimaline karşı boşalttığı da gelen haberler arasında.