UNICEF'in yayımladığı rapora göre, savaşın başlangıcından bugüne kadar geçen 3 yılda, savaştan yaklaşık 5.5 milyon çocuk etkilendi. Son bir yılda ise bu sayı iki katına çıktı.
 
Yaklaşık 1.2 milyon çocuğun sığınmacı olarak hayatlarını sürdürmek zorunda kaldığına işaret edilen raporda, bu çocukların çoğunun temiz su ve yeterli gıdadan yoksun olduğuna işaret edildi.
 
Her 10 sığınmacı çocuktan birinin çalışmak zorunda kaldığı bildirilen raporda, Ürdün'deki her 5 kız çocuğundan birinin evlenmeye zorlandığı kaydedildi.
 
Ülkede yaklaşık bir milyon çocuğun ya kuşatma altında olduğu ya da şiddet dolayısıyla kendilerine ulaşılamadığı ifade edilen raporda, uluslararası topluma, Suriye'deki şiddetin durdurulması ve çocukların istismar edilmesi ve zarar görmesinin engellenmesi çağrısında bulunuldu.
 
8 bin çocuk ailesiz sığındı
 
İç savaş dolayısıyla ailesiz kalan çocukların durumuna da dikkati çekilen raporda, en az 8 bin çocuğun Suriye'ye komşu ülkelere aileleri olmadan sığındığı belirtildi.
 
Bu yılın ocak ayı sonu itibarıyla 37 bin 498 çocuğun sığınmacı olarak doğduğuna işaret edilen raporda, yaklaşık 2 milyon Suriyeli çocuğun yaşadığı travma dolayısıyla psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu kaydedildi.
 
Yaklaşık 3 milyon Suriyeli çocuğun okula gidemediği de belirtilen raporda, bu sayının okul çağındaki çocukların neredeyse yarısı olduğu ifade edildi.
 
Rapora göre, iç savaştan etkilenen Suriyeli çocuk sayısı yaklaşık olarak, Suriye içerisinde 4.3 milyon, Lübnan'da 490 bin, Türkiye'de 325 bin, Ürdün'de 300 bin, Irak'ta 75 bin ve Mısır'da 60 bin.
Kaynak: AA