Şirket açıklamasına göre, Shell'in, gençleri daha az enerjiyle daha fazla mesafe kat eden enerji tasarruflu araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla küresel çapta düzenlediği Shell Eco-marathon yarışmasının Avrupa ayağı, 30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında Londra'daki Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı'nda düzenlenecek.

Türkiye, Avrupa'dan 229 takımın mücadele edeceği Shell Eco-marathon Avrupa'da 24 takımla yarışacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Kayseri, Konya, Eskişehir ve Kırıkkale'deki 18 üniversite ve 4 liseden yaklaşık 300 öğrenci, Londra'da Türkiye'yi temsil edecek. Etkinlikte, Fransa'dan sonra en fazla takımla katılan ülke Türkiye olacak.

-"Shell Eco-marathon gençler için çok önemli bir tecrübe"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye'den Shell Eco-marathon Avrupa'ya katılan takım sayısının her yıl artmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Erdem, şunları kaydetti:

"Bu yıl 11. kez katılacağımız Shell Eco-marathon Avrupa'da Türkiye'yi daha fazla takımla temsil edecek olmamız, gençlerimizin ve okullarımızın bu yarışmaya gösterdikleri ilginin giderek arttığının önemli bir göstergesi. Shell Eco-marathon, gençlerimizin yetişmesine birçok açıdan önemli katkılarda bulunuyor. Aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve yol emniyeti disiplinine kadar birçok alanda gençlerimiz açısından çok önemli bir tecrübe.

Bu küresel organizasyon ayrıca, gençlerimize yurt dışında onlarca farklı ülkeden gelen yaşıtlarıyla yarışma imkanı sunuyor. 2015 yılında ilk kez Shell Eco-marathon'u Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türkiye'de düzenlemenin gururunu yaşamıştık. Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, takımlarımızın gelişimine de önemli katkılar sağladı. Büyük bir azim ve mücadele örneği gösteren takımlarımızın Londra'da ülkemizi başarıyla temsil edeceğinden hiç şüphem yok. Takımlarımıza destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum. Gençlerimizi de şimdiden tebrik ediyorum."

-1 litre benzinle Londra'dan Antalya'ya

Açıklamaya göre, Avrupa'da ilk kez 1985 yılında Fransa'da düzenlenen Shell Eco-marathon Avrupa yarışmasını o yıl kazanan araç 1 litre benzinle 680 kilometre yol kat etmeyi başarmıştı. Günümüzde ise takımlar, verimliliği kat be kat artırmanın yanı sıra 3 boyutlu yazıcılarla araç tasarlayıp üretmek ve farklı yakıt alternatifleri kullanmak gibi çok çeşitli yaklaşımlar sergiliyor.

Shell Eco-marathon Avrupa'nın son şampiyonu, 1 litre benzinle 3 bin 771 kilometre yol kat edebiliyor. Rekorun sahibi olan şampiyon araç, 1 litre benzinle Londra'dan Antalya'ya gidebilecek kadar yakıt verimliliğine sahip bulunuyor.

Geçen yıl 197 takımın yarıştığı 30. Shell Eco-marathon Avrupa'da Türkiye takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 Project, 5 kategoride verilen Off-Track Awards'da "Emniyet Ödülü"nü kazanmıştı.