Almanya'da 26 Eylül'de yapılacak genel seçim öncesi ülkenin en büyük üç partisinin başbakan adayları 12 Eylül'de televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi. Anketlere göre tartışmayı Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı Olaf Scholz kazandı.

Olaf Scholz, görevi bırakacak Başbakan Angela Merkel'in kabinesinde Maliye Bakanı.

Almanya'nın en fazla satan gazetesi Bild ise tartışmaya ilişkin haberinde, "Karşılıklı olarak sert yumruklar atıldı ama kimse yere düşmedi" tanımını yaptı.

Tartışmada Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin oluşturduğu ittifakın başbakan adayı Armin Laschet, Scholz'u, yakın dönemde yaşanan finansal skandalları doğru yönetememekle suçladı. 

Scholz'un Laschete yanıtı ise "Gerçekleri saptırıyorsun" oldu.

Scholz ve Laschet hararetli tartışmada, iklim değişikliğiyle mücadelede de birbirlerini, değişimi engellemekle itham etti.

90 dakikalık tartışmaya katılan diğer isim ise Yeşiller Partisi'nin başbakan adayı Annalena Baerbock'tu. 

Sosyal Demokratlar kamuoyu araştırmalarında önde

Almanya'da seçim öncesi yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre Sosyal Demokrat Parti yüzde 26 oyla ilk sırada.

Koalisyonun büyük ortağı CDU-CSU ittifakının oy oranı yüzde 20, Yeşiller Partisi'nin oy oranı ise yüzde 15 civarında gözüküyor.

Almanya'nın önde gelen haftalık dergisi Der Spiegel, ülkede İkinci Dünya Savaşı sonrası döneme damga vuran Hristiyan Demokrat Birlik ve Hristiyan Sosyal Birlik ittifakının tarihi bir bozgun ile karşı karşıya olduğunu yazdı.

Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı Olaf Scholz tartışmada, Sol Parti ver Yeşiller Partisi'yle üçlü koalisyon ihtimalini reddetti. Scholz, NATO'nun gerekliliğini kabul etmeyecek bir parti ile koalisyon yapmayacaklarını söyledi. 

Kamuoyu araştırmalarına göre oy oranı yaklaşık yüzde 6 olan Sol Parti, NATO'nun dağıtılmasından yana. 

CDU leader and North Rhine-Westphalia State Premier Armin Laschet laughs on a visit to Erftstadt on 17 July

KAYNAK, REUTERS

Armin Laschet, Erftstadt kentini ziyaretinde kameralara gülerken yansıdı

Armin Laschet gafları ile konuşuldu

Başbakan Angela Merkel'e yakınlığıyla bilinen Armin Laschet, Ocak ayında CDU Genel Başkanı seçilmişti.

Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya'nın başbakanı olan deneyimli siyasetçi Laschet, merkez sağda, ılımlı ve kapsayıcı bir siyaseti savunmasıyla, göçmenlere yönelik sıcak yaklaşımıyla ve Merkel'in bugüne kadar izlediği siyasi çizgiye verdiği destekle tanınıyor.

Laschet, Merkel'in tam desteğini arkasına alsa da, özellike Temmuz ayındaki tarihi sel felaketi sırasında yaptığı ziyarette gülerken kameralara yakalanması çok konuşulmuştu.

Olaf Scholz ise şu ana kadar en başarılı seçim kampanyasını yürüten başbakan adayı olarak görülüyor.