Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Konsey'in ve geçiş hükümetinin feshedildiğini, ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

El-Burhan, seçimlerin Temmuz 2023'te yapılacağını duyurdu ve Sudan'ın imzaladığı uluslararası anlaşmalara sadık olduğunu vurguladı.

Ülkeyi seçime kadar bağımsız bir hükümetin yöneteceğini belirten el-Burhan, "Sivil yönetime seçilene dek ordu demokrasiye geçiş sürecini yönetmeyi sürdürecek" dedi.

El-Burhan, siyasetçiler arasındaki mücadelenin ve bazı siyasetçilerin halkı şiddete teşvik etmesinin orduyu harekete geçmek zorunda bıraktığını savundu.

Başkent Hartum'da protesto gösterileri başladı ve ordu karşıtı sloganlar atılıyor.

Sivil itaatsizlik ve genel grev çağrısı

Öte yandan, ülkenin en önemli sivil toplum kuruluşu Sudan Profesyoneller Birliği, sivil itaatsizlik ve genel grev çağrısında bulundu.

Başkent Hartum'daki bir gazeteci BBC'ye yaptığı açıklamada, şehrin dört bir yanında kalabalıkların toplanmaya başladığını söyledi. Aynı gazeteci askerlerin sokaklarda olmadığını ancak Hartum'un iki ana bölgesini birbirine bağlayan köprüyü kapattıklarını belirtti.

Sosyal medyada, öfkeli kalabalıkların sokaklarda lastik yakarken çekilmiş görüntüleri yayımlandı. Fransız haber ajansı AFP, Genelkurmay Başkanlığı yakınında protestoculara ateş açıldığını bildirdi. En az 12 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Hartum Uluslararası Havalimanı kapatıldı, ülkede uluslararası uçuşlar askıya alındı.

Başkentte internete erişim olmadığı bildiriliyor.

ABD, AB, BM ve Arap Birliği kaygılı

ABD, Sudan'dan gelen haberlerin "kaygı verici" olduğunu bildirdi. ABD'nin bölgedeki özel temsilcisi Jeffrey Feltman, geçici hükümete destek verdiklerini ve herhangi bir darbenin, Sudan halkının demokrasi özlemiyle çelişeceğini söyledi.

Avrupa Birliği Dış Politika Özel Temsilcisi Josep Borrell de, Sudan'da tüm taraflara ve bölgedeki ortaklarına, geçiş sürecine geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) de gözaltıları "kabul edilemez" diye tanımlarken, BM'nin Sudan'daki yardım misyonunun başkanı Volker Perthes "Güvenlik güçlerine yasadışı bir şekilde gözaltına alınıp, ev hapsine konulanları derhal serbest bırakması çağrısında bulunuyorum" dedi.

Arap Birliği de Sudan'daki gelişmelerden dolayı kaygı duyduğunu açıkladı.

Sudanese demonstrators raise national flags as they take part in a protest in the city of Khartoum

KAYNAK,GETTY IMAGES

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir iki yıl önce darbeyle devrilmiş ve geçici bir hükümet kurulmuştu.

Ancak geçici hükümette askerler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin arasının bir süredir açık olduğu biliniyor.

Varılan mutabakata göre geçici yönetim bir yıl daha ülkeyi yönetecek, daha sonra da genel seçim yapılacaktı.

Sudan'da askerler arasında da anlaşmazlıklar yaşandığı bildirilmiş ve gerilim artmış, Eylül ayında Ömer el-Beşir'in destekçilerinin darbe girişiminin önlendiği açıklanmıştı.

Hartum'da bu ay düzenlenen bir protesto gösterisinde orduya, iktidara el koyması çağrısı yapılmıştı.