Ukrayna yetkilileri, ülkenin doğusundaki Kramatorsk şehrinde binlerce sivilin tahliyesinde kullanılan kalabalık tren istasyonuna füze saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, saldırıda 10'u çocuk 50 kişinin öldüğünü, 98 kişinin de yaralandığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın bilerek sivilleri hedef aldığını söyleyerek saldırıyı kınadı. Rusya'dan ise "Saldırıyla ilgimiz yok" açıklaması geldi.

Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, Telegram'da yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden 38 kişiye ek olarak hastaneye kaldırılanlardan da 12 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Pavlo Kirilenko, yaralanan 98 kişiden 16'sının çocuk 46'sının kadın, 36'sının erkek olduğunu açıkladı.

Ukrayna Demiryolları Genel Müdürü Oleksandır Kamişin, tren istasyonuna iki füzenin isabet ettiğini söyledi.

Çok sayıda yaralının durumlarının ağır olduğunu belirten Vali Pavlo Kirilenko ise "Saldırı sırasında, sivillerin daha güvenli bölgelere tahliye çalışmaları sürüyordu. İstasyonda binlerce kişi vardı" dedi.

Kirilenko son açıklamalarında Rus ordusunu Kramatorsk'a yönelik saldırıda misket bombalarını Tochka-U füzeleriyle fırlatmakla suçladı.

Kirilenko, "Saldırıların sürmesine rağmen bölgeden tahliyeler devam edecek" diye konuştu.

Kramatorsk, Ukrayna'da trenlerin hala gidebildiği en doğu nokta ve ana tahliye merkezlerinden biri.

Kramatorsk Kent Konseyi sivillere, sığınakları terk etmemeleri çağrısı yaptı.

RUSYA: SALDIRIYLA İLGİMİZ YOK

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın istasyona saldırı düzenlediği suçlamalarını "provokasyon" ve "tamamen gerçek dışı" diye nitelendirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da, bölgede planlanmış bir harekat olmadığını söyledi.

Füzelerden birinin kalıntıları, istasyonun yakınındaki çimenlerin üzerinde görülebiliyor. Görüntülerde füzenin üzerinde beyaz boyayla Rusça za detei (Çocuklara, ya da çocuklar için anlamına geliyor) yazdığı görülüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı görüntüdeki Tochka-U füzelerini kullanmadığını ama bu füzelerin Ukrayna tarafından kullanıldığında ısrar ediyor.

Ancak savunma uzmanları Ukrayna savaşıyla ilgili olarak sosyal medyada paylaşılan başka görüntüler ve videolara bakıldığında, Rus ordusunun Tockha-U füzesi kullanıyor göründüğünü söylüyorlar.

World Central Kitchen isimli yardım kuruluşunun CEO'su Nathan Mook, saldırıdan sadece dakikalar önce tren istasyonundaydı.

Kramatorsk istasyonu Ukrayna'nın doğusundan binlerce kişinin tahliyesinde kullanılıyordu

BBC'ye istasyonda görüklerini anlatan Mook, "Tren istasyonunun yanından araçla geçiyorduk, binden fazla insanın beklediğini gördük. Tıpkı dün ve önceki gün olduğu gibi çok kalabalıktı" dedi.

Araçlarıyla bölgeden geçtikten hemen sonra 5 ile 10 arasında patlama sesi duyduklarını anlatan Mook, "Sesi duymadan önce hissediyorsunuz, patlama sizi içeriden sarsıyor. Gıda deposundan bir arkadaşımız Ukrayna hava kuvvetlerinin füzelerden birini havada durdurduğunu görmüş" diye konuştu.

Mook ayrıca saldırı alanına döndüklerinde gördükleri tablonun, "harap olmuş bir alan" olduğunu söyledi:

"Füzelerin parçaları park alanındaydı, patlamış camlar, en az 20 cansız beden... Acil durum ekipleri çok hızla olay yerine geldi, yaralılara müdahale etmeye başladılar."

Mook "Depoda çalışan arkadaşlardan biri, roketlerden birinin Ukrayna hava savunması tarafından vurulduğunu gördüğünü söylüyor" da diyor.

Görgü tanığı Mook istasyonda yiyecek dağıtan Dünya Merkez Mutfağı adlı yardım grubunun görevlisi. Patlama olduğu sırada un almak için depoya doğru yürüdüğünü söylüyor.

Son günlerde Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın bombardımanının yoğunlaştığı kent ve kasabalardan binlerce sivil otobüslerle hâlâ açık kalan tren istasyonlarına götürülüyor ve buradan trenlerle tahliye ediliyordu.

Luhansk bölgesi valisi Serhiy Hayday, bu bölgede özellikle hâlâ 14 bin sivilin bulunduğu Popasna kasabasının tehlikede olduğunu söylüyor.

Ukrayna'daki önceliğini doğudaki iki büyük bölge olan Luhansk ve Donetsk'in ele geçirilmesine veren Rus güçleri bu sabah iki füzenin isabet ettiği Kramatorsk ve kuzeyindeki Slovyansk kasabalarına doğru ilerliyordu. (BBC TÜRKÇE)