ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım'daki seçimleri kaybetmesi halinde koltuğunu Demokrat rakibi Joe Biden'a barışçıl bir şekilde devretme taahhüdünde bulunmaktan kaçındı. Trump, "Bu iş Yüksek Mahkeme'de bitebilir" dedi.

Trump, postayla kullanılan oyların hileye açık olduğu iddiasını yineledi. ABD'de birçok eyalet, koronavirüs salgını nedeniyle halka oylarını postayla kullanma çağrısı yapıyor.

Seçimlere 41 gün kala, kamuoyu yoklamalarında Trump, Biden'ın gerisinde görünüyor.

Trump ne dedi?

Beyaz Saray'daki basın toplantısında bir gazeteci, ülkede birçok kentte devam eden protestolara gönderme yaparak "Kaybederseniz koltuğunuzu sorunsuz bir şekilde devretmeyi taahhüt ediyor musunuz? Louisville ve ülkenin birçok kentinde insanlar ayaklanıyor" diye sordu.

Trump soruyu şöyle yanıtladı:

"Ne olacağını göreceğiz. Biliyorsunuz, oylardan (posta yoluyla kullanılan oylar) uzun bir süredir şikayet ediyorum. Bu oylar gerçek bir felaket. Bunlardan kurtulmak istiyoruz. O zaman barışçıl bir devir olur. Yoksa devir olmaz, devam eder. Bu oylar kontrolden çıkmış durumda. Demokratlar bunu herkesten daha iyi biliyor."

Trump, 2016'da da, Demokratlar'ın o dönemki adayı Hillary Clinton'a yenilmesi halinde sonuçları kabul edeceği taahhüdünde bulunmamıştı. Clinton, Trump'ın bu tavrını "demokrasiye saldırı" diye nitelemişti.

Sonunda Trump, Clinton'dan 3 milyon daha az oy almasına karşın seçimin galibi ilan edilmişti.

Beyaz Saray: Trump, eşit ve adil bir seçimin sonucunu kabul edecek

Beyaz Saray da Trump'ın ifadelerine dair bir açıklama yaptı:

"Başkan özgür ve adil bir seçimin sonuçlarını kabul edecektir."

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany'nin basın toplantısında yaptığı bu açıklamadan bir süre sonra ise Trump, seçim kampanyası kapsamında yaptığı konuşmada "Seçimlerin dürüstçe yapılabileceğinden emin değilim" dedi.

Cumhuriyetçilerin Senato'daki lideri McConnell: Her zamanki gibi barışçıl geçiş olacak

Senato'daki çoğunluk partisi olan Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell, Twitter üzerinden, 3 Kasım'da seçimi kim kazanırsa kazansın "1792'den bu yana her 4 yılda bir olduğu gibi her zamanki düzende bir geçiş olacağını ve 20 Ocak'ta barışçıl bir başkanlık devir teslim töreni yapılacağını" duyurdu.

Cumhuriyetçi Senatörlerden Lindsey Graham da katıldığı televizyon programında hem seçimlerin hem de sonrasındaki sürecin "barışçıl olacağını size garanti ederim" açıklaması yaptı.

Zaman zaman Trump'a yönelik eleştirileriyle bilinen Cumhuriyetçi senatör ve eski başkan adayı Mitt Romney, ABD Başkanı'nın dünkü açıklamasına Twitter'dan Belarus'a atıf yaparak yanıt verdi ve "İktidarın barışçıl bir şekilde devri demokrasinin temelidir. Bu yoksa Belarus vardır" dedi.

Joe Biden da Trump'ın açıklamaları için "akıl dışı" ifadesini kullandı.

Biden'ın kampanya yetkilileri de Trump'ın seçimden sonraki her türlü "oyununa" karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.