ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna ile Rusya arasında Pazar gününden bu yana yaşanan askeri gerilim nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Arjantin'deki G20 Zirvesi kapsamındaki görüşmesini iptal ettiğini açıkladı. Trump açıklamayı Twitter üzerinden yaptı. 

Trump kişisel hesabından yaptığı paylaşımda, "Gemilerin ve denizcilerin Rusya'dan Ukrayna'ya dönmemiş olmalarına dayanarak, Başkan Vladimir Putin’le önceden planlanan Arjantin’deki görüşmemi iptal etmenin ilgili tüm taraflar açısından en iyisi olacağına karar verdim. Bu durum çözülür çözülmez yine anlamlı bir Zirve’yi sabırsızlıkla bekliyorum” diye yazdı. 

Kremlin: Resmen iletilmedi

Moskova yönetimi, Trump'ın iptal kararıyla ilgili kendilerine resmi bir bilgi iletilmediğini açıkladı. Kremlin Sözücü Dimitri Peskov, resmi haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, "Arjantin'e doğru uçuyoruz. Şu ana dek sadece tweeti ve medyayı [medyaya yansıyan haberleri] gördük. Resmi bir bilgimiz yok" diye konuştu. 

Peskov, ABD Başkanı ile olan görüşmenin iptal olması halinde Başkan Putin'in zirvedeki liderlerle faydalı görüşmeler yapmak için daha fazla zamanı olacağını belirtti. 

Rus diplomat: Görüşmemiz gerekiyor

Trump'ın iptal kararının ardından Reuters'a konuşan bir Rus diplomat, iki liderin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nı (INF) görüşmek üzere bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen diplomat, "Yine de INF'yi görüşmemiz gerekiyor. Bu önemli. Helsinki'deki gibi kapsamlı bir görüşmeye ihtiyacımız var" diye konuştu. 

Trump, Rusya ve Ukrayna arasında gerilimle ilgili daha önce "Yaşananlar hoşuma gitmiyor" açıklamasında bulunmuştu. Beyaz Saray ayrıca, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesi sırasında Trump'ın Kerç Boğazı'ndaki askeri gerilimden "derin endişe duyduğunu" ifade ettiğini açıklamıştı. 

Poroşenko'dan övgü

Diğer yandan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Putin'le görüşmesini iptal etmesinden dolayı Trump'ı övdü. Twitter'da Trump'ın iptalle ilgili paylaşımını alıntılayan Poroşenko, "İşte büyük liderler böyle yapar!" diye yazdı. Ukrayna yönetimi Batılı ülkelere ve NATO'ya Rusya'ya baskı yapması yönünde çağrılarda bulunuyordu. 

Rusya donanmasına ait gemiler, geçen Pazar günü Kırım Yarımadası'nda Karadeniz ile Azak Denizi'ni birbirine bağlayan Kerç Boğazı civarında seyreden Ukrayna donanmasına ait üç gemiyi "karasularını ihlal ettiği" gerekçesiyle ateş açarak durdurmuş ve içindeki mürettebat ile alıkoymuştu. Moskova, Batılı ülkelerden gelen Ukraynalı denizcilerin serbest bırakılması çağrılarına olumlu yanıt vermemişti ve bunlardan bazılarını tutuklamıştı.

Erdoğan görüşmesi

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, G20 için Arjantin'e doğru gidildiği sırada Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere Trump'ın görüşmeriyle ilgili bilgi verdi. Sanders, Trump'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin bire bir resmi toplantı niteliğinde değil "ayaküstü" olacağını söyledi. Sanders, Trump'un Güney Kore lideriyle de bu şekilde görüşeceğini söyledi.

Macron Veliaht Prens'le görüşmek istiyor

G20'de özellikle Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la yapılacak olan görüşmeler de dikkatle takip ediliyor olacak. Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Batılı ülkeler nezdinde imajı sarsılan ve olayın ardından ilk kez böylesine büyük bir uluslararası toplantıya katılacak Selman'la hangi liderlerin görüşeceği merak konusu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir gazetecinin "Selman'ın ilişkileri düzeltmek için G20'yi kullanmasından endişeleniyor musunuz" yönüneki sorusuna,"Suudi Arabistan konusunda hep çok açık oldum ve Veliaht Prens'le G20 kapsamında görüşme fırsatını elde etmek zorundayım" yanıtını verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bin Selman'la görüşmesi gündemde. 

DW,rtr,AP,AFP/GY,DÇÜ,BW

© Deutsche Welle Türkçe