ABD Başkanı Donald Trump, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdiği 2 Ekim'den bu yana haber alınamayan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü ve arkasında Suudi Arabistan olduğu ortaya çıkarsa, Riyad'ı "sertçe cezalandıracakları" tehdidinde bulundu.

CBS televizyonuna bir mülakat veren Trump, "Eğer tüm bunlar doğruysa, bu işin içinde çok korkunç ve iğrenç bir şey var. Özellikle de bu adamın muhabir olması nedeniyle" ifadelerini kullandı. 

Riyad ile ortak soruşturma başlatan Türkiye'den bazı yetkililer Kaşıkçı'nın öldürüldüğü ihtimali üzerinde duruyor. 

Suudi yetkililer ise bu iddiaların temelsiz olduğunu söylüyor.

Suudi heyet Türkiye'de

Amerikan Washington Post ve Wall Street Journal (WSJ) gazeteleri, Türkiye'nin ABD'li yetkililere Kaşıkçı'nın öldürülme anına ait olduğunu söyledikleri bir ses ve video kaydının bulunduğu bilgisini ilettiğini bildirmişti.

Cuma akşamı Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayif, yazılı bir açıklama yaparak "Kaşıkçı'nın öldürülmesi emri verdikleri iddiasının temelsiz olduğunu" kaydetti.

Çavuşoğlu: Suudi Arabistan'ın iş birliği yapması gerekiyor, bunu henüz göremedik

Öte yandan Türkiye, Riyad yönetimi ile başlattığı ortak soruşturmayı sürdürüyor. Cuma günü Kaşıkçı olayını araştırmak için bir Suudi heyeti Türkiye'ye geldi. 

Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi tarafının işbirliğini yeterli bulmadıklarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, "Başsavcılığın ve uzmanların Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girmesi konusunda, Suudi Arabistan'ın iş birliği yapması gerekiyor. Soruşturmanın selameti ve her şeyin ortaya çıkması için bu konuda henüz bir iş birliği görmedik, bunu da görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Heyetlerin bugün ve yarın bazı toplantılar gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Suudi Dışişleri Bakanlığı da daha önce Türkiye'nin Kaşıkçı ile ilgili ortak soruşturma açmasından memnun olduklarını açıklamıştı. 

BM Genel Sekreteri Guterres: Gerçek ortaya çıkarılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Kaşıkçı'yla ilgili BBC Ekonomi Editörü Kamal Ahmad'a konuştu.

Guterres, olayın ardındaki "gerçeğin ortaya çıkması" çağrısında bulunurken, "Bu gibi olayların yeni normale dönüşmesinden kaygılıyım" dedi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Bali'de düzenlenen toplantısında Guterres, şu açıklamalarda bulundu:

"Gerçeğin ortaya çıkması yönünde güçlü bir talebimiz olması gerekli. Tam olarak ne olduğunu, nasıl olduğunu ve olanlardan kimin sorumlu olduğunu bilmemiz gerek. Bu gibi olayların çoğalmaya başladığı durumlarda da, şeffaflık talebinde bulunabileceğimiz farklı yollar bulmalıyız diye düşünüyorum."

Ekonomi dünyası Suudi Arabistan'ı soyutluyor mu?

Küresel ekonomi ve iş dünyası ise, Kaşıkçı'nın kaybolması sonrası Suudilerle ortaklıklarını gözden geçiriyor.

Şimdi dikkatler Suudi Arabistan'ın önümüzdeki ay düzenlenecek "Future Investment Initiative" (Gelecek Yatırım İnsiyatifi) isimli konferansına çekildi.

Cumartesi günü IMF Başkanı Christine Lagarde da Kaşıkçı ile ilgili haberlerden kaygılı olduğunu belirtti.

Lagarde buna rağmen konferansa katılmaktan vazgeçmediğini söyledi:

Lagarde "Dünyanın her köşesinde IMF için çalışmak zorundayım. Bu aşamada da planlarımı değiştirmeyi düşünmüyorum. Önümüzdeki günlerde gelebilecek bilgileri ise dikkatle bekleyeceğim" diye konuştu. 

Amerikan CNN ve CNBC televizyonları ile New York Times, İngiliz Financial Times gibi gazeteler bu konferansa katılmayacaklarını açıklamıştı.