Çavuşoğlu, İngiltere'nin güney batısında bulunan Bath şehrinde düzenlenen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun beşincisine katıldı.

Foruma aralarında, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un da bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili katıldı. 

Bath Üniversitesi'ndeki forumun açılış oturumunda Bakan Çavuşoğlu ile İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond konuşma yaptı. 

Çavuşoğlu, forumun Türkiye ile İngiltere arasındaki diyaloğun artırılması için önemli bir platform olduğunu ifade ederek, "Bu forum ayrıca, siyasetçiler, iş adamları, akademisyenler, düşünce kuruluşları ve basın arasındaki ortak anlayışı geliştirmek içindir" diye konuştu. 

Stratejik ortaklığı ilerletmenin önemli unsurlarından birinin ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 2009 yılında 9,4 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, geçen yıl 16 milyar doları aştığını kaydetti.

- "DAEŞ'i yenmek için bir terör örgütüne ihtiyacımız yok"

Türkiye ile İngiltere arasındaki terörizm ve aşırılıkla mücadeledeki işbirliğine de değinen Bakan Çavuşoğlu, Suriye ve Irak'ta DAEŞ'i yenilgiye uğratmak için birlikte çalışıldığını vurguladı.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PYD konusunda benim görüşlerim Philip'inkinden biraz farklı. Bizim için PYD ile PKK aynıdır, fark yoktur. PYD'nin yapısına baktığınızda, PKK'nın terör öğelerini görürsünüz. PYD'nin, Esed rejiminin müttefiki olduğunu fark etmesinden dolayı memnunum ama PYD sadece Esed rejiminin değil, Rusya'nın da müttefikidir.

Dolayısıyla bir terör örgütü, başka bir terör örgütünü yenilgiye uğratmak için güvenilir bir ortak olmamalıdır. Radikal İslamcı olmayan bir terör örgütü, DAEŞ'ten ya da El Nusra'dan daha iyi olmamalıdır. PYD, DAEŞ'i yenilgiye uğratmak için güvenilir bir ortak olmamalıdır. Koalisyonda, Türkiye'nin ve İngiltere'nin de bulunduğu 65 ülke vardır. Sonuç odaklı ve kararlı bir stratejimiz olursa DAEŞ'i yenilgiye uğratabiliriz. DAEŞ'i yenmek için bir terör örgütüne ihtiyacımız yok."

Çavuşoğlu, Türkiye ile İngiltere'nin yabancı savaşçı akışını durdurmak için istihbarat paylaşımını arttırdığını belirterek, Türkiye ile İngiltere'nin NATO içerisindeki stratejik ortaklığının da devam ettiğine dikkati çekti. 

-"Esed'le geçiş süreci olmaz"

Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Türkiye'nin stratejik amacı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'deki destekçilerinden birini kaybetmek istemediğini, İngiltere'nin AB'den çıkmaması gerektiğini, İngiltere'siz bir AB'nin gücünün ve zenginliğinin azalacağını ifade etti.

Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta bu yıl içerisinde kalıcı bir anlaşmaya varılmasını umduklarını kaydederek, "Adada her iki tarafa da eşit davranmak gerekliliği esastır. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Londra'ya davet edildiğini duymaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Suriye'deki krizin bölge için en büyük tehdit olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Suriye'de siyasi çözüm bulunması için Türkiye ile İngiltere'nin yakından çalıştığını anımsattı.

Çavuşoğlu, "Suriye'deki geçiş sürecinin Esed'le olabileceğine ülkelerimiz inanmıyor. Dolayısıyla, Esed'in gitmesi konusunda Philip'e katılıyorum. Muhalefetin desteğimize hala ihtiyacı var. Esed rejimi ve Rusya üzerindeki baskıyı artırarak, siyasi süreci gerçekleştirmelerini sağlamalıyız. Ancak Rusya'nın son yıllardaki aktiviteleri iyimser olmamızı engelliyor. Bölgede Yukarı Karabağ, Kırım, Güney Osetya gibi donmuş sorunlara baktığınızda, Rusya müdahalesini görüyorsunuz" diye konuştu. 

-"Amerikalılara saflık yaptıklarını söylüyoruz"

Foruma katılanların sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, İngiltere'nin DAEŞ'le mücadelede elinden gelenin en iyisi yaptığını, İngiliz uçaklarının DAEŞ hedeflerini vurmak için İncirlik üssünü kullandığını söyledi.

İngiltere'nin, Rusya konusunda ABD'den kendini ayrı tuttuğunun görüldüğünü kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Münih'te, ben, Philip, Fransız ve Suudi temsilci, Rusya'nın pozisyonuna karşı çıktık. (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry'nin de pozisyonuna bu kapsamda karşı çıktık. Amerikalı dostlarımıza, Rusya'ya güvenerek saflık yaptıklarını söylüyoruz" dedi. 

Çavuşoğlu, bazı müttefiklerin YPG'ye güvendiğinin görüldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:

"PYD-YPG Suriye'deki tüm Kürtleri temsil etmiyor, tıpkı PKK'nın Türkiye'deki Kürtleri temsil etmediği gibi. Kerry'nin bana telefonda PYD'nin güvenilir olmadığını söylediği gün, sözcü yardımcısı PYD'nin güvenilir olduğunu söyledi. ABD'deki sorun bu. Herhangi bir şey için bir terör örgütüne güvenirseniz, sadece Suriye değil, biz de kaybederiz. Salih Müslim kimdir? Salih Müslim, Öcalan'ın en yakın arkadaşıdır. (Suriye'nin eski Başbakanı) Riyad Hicab Başbakanken, Salih Müslim Kandil'den Esed tarafından Türkiye'ye karşı saldırıları planlamak için davet edilmiştir. Bu konuyu Riyad Hicab'a bizzat sorabilirsiniz. Dolayısıyla Türkiye olarak terör örgütlerine güvenemeyiz. Yoksa Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerle, Suriye'deki diğer Kürt gruplarla ve Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla ilgili bir sorunumuz yok." 

Forum çerçevesinde Çavuşoğlu ile Hammond baş başa da görüştü.

Bath Üniversitesi'ndeki görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, AB konuları, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm süreci, terörizmle mücadele ile Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı. 

2011 yılında kurulan Tatlıdil Forumu, Birleşik Krallık’la ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri alanlarda daha da ileriye taşınarak sivil diyaloğu kapsayacak şekilde zenginleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanmış sivil bir iletişim platformu. Forum, iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya temsilcilerinin düzenli bir araya gelerek güncel ikili ve uluslararası konuları gayrı resmi ortamda değerlendirmelerine imkan tanıyor. Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefleyenTatlıdil Forumu, bir yıl Türkiye'de, bir yıl İngiltere'de yapılıyor. Forumun eşbaşkanlıklarını AK Parti kurucu üyesi Reha Denemeç ile İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw yapıyor.