Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretle ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, "İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyor ve katılmıyoruz" dedi.

Daha önce yapılan açıklamalarda Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na getirilecek 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini söylemişti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son asgari ücret tespit komisyonu toplantısı öncesinde, "3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir" açıklamasını yapmıştı.

3 bin lira kritik eşik

Görüşmeler başlamadan önce Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu imzasıyla yapılan ortak açıklamada 'insan onuruna yaraşır' bir geçim ücreti belirlenmesi çağrısı yapılmıştı.

Hak-İş de 3 bin liranın kritik eşik olduğuna işaret etmişti.

TÜİK'in hesaplamaları 2.792 TL yönündeydi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hesaplamalarını sunmuştu.

Buna göre TÜİK tarafından asgari ücret ağır iş kolu için 2.792,10 TL; orta iş kolu için 2.507,70 TL; hafif iş kolu için 2.339,10 TL olarak hesaplanmıştı.

TÜİK'in yaptığı hesaplamalarda geçen yıla göre ortalama yüzde 20'lik artış olduğu görülmüştü.

Karar oy çokluğuyla alındı

Asgari ücret çalışması 15 kişilik bir komisyonla yapılmakta. Bugünkü toplantıda 2021 yılı için geçerli olacak asgari ücret 2.825 olarak belirlendi.

TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise basın toplantısında, "Zorlu bir süreci tecrübe ettik. Bu durum en başla çalışan kesim, işçiler için zor, aynı zamanda işveren için de zor. Enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücrete karar verilmiş oldu" dedi.

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretle ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuştu:

Getty Images

Quote Message: 2021 yılında geçerli olacak asgari ücret işveren ve hükümet kesimi tarafından oy çokluğu ile belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyoruz. Net 3 bin liranın üzerinde bir rakam vermelerini bekledik. Bu rakam işçilerin beklentilerini karşılamakta yetersizdir. İnsan onuruna yaraşır bir ücret bizim de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin en önemli maddelerinden biridir. Yine fedakarlığın ücretlilerden beklendiğini görüyoruz. Hükümetin tercihini dar gelirlilerden yana kullanmadığını görüyoruz. from Nazmi Irgat Türk-İş Genel Sekreteri

2021 yılında geçerli olacak asgari ücret işveren ve hükümet kesimi tarafından oy çokluğu ile belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyoruz. Net 3 bin liranın üzerinde bir rakam vermelerini bekledik. Bu rakam işçilerin beklentilerini karşılamakta yetersizdir. İnsan onuruna yaraşır bir ücret bizim de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin en önemli maddelerinden biridir. Yine fedakarlığın ücretlilerden beklendiğini görüyoruz. Hükümetin tercihini dar gelirlilerden yana kullanmadığını görüyoruz.

Nazmi IrgatTürk-İş Genel Sekreteri