Fransa'da 500 bin civarında Türk yaşıyor ve bunların arasında 76 bin öğrenci bulunuyor. Ülke genelinde anaokulu ve ilkokula giden 50 bin, orta öğretimde 23 bin ve yüksek eğitimde 3 bin Türkiye kökenli öğrenci var. Fransa Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Türkçe dil dersi veren Ali Ekber Başaran bu konuda şunları söyledi:

"Haftada 17 saat, 4 lisede Türkçe dersi veriyorum. Fransa genelinde meslek liselerinde 5 binden fazla öğrenci Türkçe dersini yabancı dil olarak seçiyor. Meslek liselerinde 20 yıl önce müfredata alınan seçmeli yabancı dil Türkçe derslerinden Türk öğrenciler yeterince faydalanamıyorlar. Türk veli ve öğrencilerde yaşanan bilgi eksikliğinin giderilmesi, başarının artması için, Türkçe dersi büyük bir şans. Türkçe dersini seçen öğrenciler lise bitirme sınavı BACC ve yüksek tekniker BTS sınavlarına sözlü ve yazılı girme hakkına sahip. Aralık ve ocak aylarında öğrenciler istedikleri yabancı dili seçebilir. Öğrencinin bulunduğu şehirde kendi okulunda Türkçe dil dersi yoksa başka okulda olan Türkçe dil dersine girme imkanı var."

Strazburg Corbusier Meslek Lisesi'ne giden öğrenciler Gonca Denizlerkurdu, Merve Efeer, Ayşegül Bozkurt, Fatih Nalbant, 'Türkçe dersine girerek anadillerini geliştirdiklerini söyledi.

DHA-Dış Haberler - Fransa - Levent GÜNDÜZ