Türkiye’de enflasyon Ekim ayında yüzde 2,67 artarken, yıllık bazda yüzde 25,4 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Pazartesi günü açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,67, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,24 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,90 artış gerçekleşti.

Bu veriler, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 9 Eylül’de açıkladığı “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı”nın ardından gelen ilk enflasyon rakamları. Bu program kapsamında hükümet son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonla “topyekün mücadele” edileceğini ifade etmişti ve Türk şirketlerine bu mücadeleye katılma çağrısında bulunmuştu.

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Bakan Albayrak: Yılsonu hedeflerini yakalayacağız 

Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında A Haber televizyon kanalına konuşan Hazine Bakanı Albayrak, Kasım ile Aralık ayları için olumlu göstergelerin olduğunu belirtti. Ekim ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili “Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı demiştik zaten. Eylül'deki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı“ diyen Bakan Albayrak, sözlerini “Kasım, Aralık'ta fiyatlama davranışları normalleşecek. Kura dayalı ham madde fiyatlarında iyileşme yaşandı. Özellikle birçok sektörde pozitif iyileşme devam ediyor. Kasım ve Aralık için olumlu göstergeler bizi bekliyor” diyerek sürdürdü. 

Birçok alanda enflasyonla mücadele edildiğini belirten Albayrak, giyim ve beyaz eşya sektörlerinde Kasım’da iyileşmenin görüleceğini ifade etti. Albayrak, “Ortaya koyulan rakamlar Kasım-Aralık ayları için trendin gayet olumlu olduğu ve yılsonu hedeflerini yakalayacağımızı görüyoruz” dedi. 

© Deutsche Welle Türkçe

DW, dpa / DÇÜ,HT