İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu yeni dönem başkanlığına, eski yönetim kurulu üyesi Necmi Hasanoğlu seçildi.

Pazar günü Londra’nın Hornsey bölgesindeki Pazar günleri Atatürk Okulu olarak hizmet veren Hornsey Kız Okulu salonunda yapılan genel kurula, Konsorsiyum üyesi okulların temsilcileri katıldı.

KKTC Londra Temsilciliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik, Türkiye’nin Londra Eğitim Müşavirliği’ni temsilen Bahadır Han Değirmenci, İngiltere Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Mansur Işıkbol ve İngiltere Türk Dünyası Platformu Başkanı Atilla Abacıoğlu'nun da de hazır bulunduğu genel kurulda istiklal marşının ardından divan seçimi yapıldı.



Divan Başkanlığına 
Kazım Altan, Sekreterliklere ise Hilal Bayraktar ile Behiye Karaman Naciseçildi.

Eski Başkan Kelami Dedezade geçmiş dönem faaliyetlerini anlatan bir konuşma yaptı.

-FETÖ BAĞLANTILI OKULLAR ARAMIZDA OLAMAZLAR

Dedezade, fedakarlık yaparak boş zamanlarını Türkçe eğitim için değerlendiren öğretmenler, eğitim camiası temsilcileri ve gönüllülere teşekkür ettiği konuşmada, “Türkiye’de yaz döneminde gerçekleşen başarısız darbe sonrası, FETÖ desteğiyle kurulup açılan 6 okula ilke ve amaçlarımıza uymadıkları için aramızda olamayacaklarını birer mektup ile bildirdiğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
Konuşmasında geçmiş dört yıllık çalışmalardan özet bilgi veren Dedezade, bina alımı için başlatılan kampanya için elde edilen gelir; Öğrencilere önemli kültürel katkısı sağlayan Çanakkale, Bursa ve İstanbul gezisi, ile Velilere ve öğretmenlere yönelik düzenlenen seminerleri anlattı.



OCR kurumu tarafından kaldırılacağı açıklanan Türkçe GCSE ve A Level sınavlarının sürdürülmesi için yapılan çalışmalara işaret eden Dedezade, İngiliz milletvekilleri ve ilgili kuruluşla gerçekleştirilen temasları hatırlatarak, sınavların 2018’e kadar uzatıldığını kaydetti.
Univercity of the West of England, British Council, TÜBİTAK ve Koç Üniversitesi ile bağlantılı bir çalışmayı anlatan Kelami dedezade, Türkçe-İngilizce dil gelişimini destekleyen ‘mobile application’ uygulamasının tamamlandığında ücretsiz olarak kullanıma sunulacağını ifade etti.

-TÜRK OKULLARINA HEP BİRLİKTE ÇAĞ ATLATABİLİRİZ

Mevcut yönetimin devam eden ve yeni yönetime devrettiği diğer çalışmaları da anlatan Dedezade, “Aramızda eğitimciler, yöneticiler, başarılı işadamları, yaşadığımız bölgelerin Türk belediye meclis üyeleri, avukatlar, doktorlar, mühendisler, akademisyenler kısacası her işten ve meslekten; her yaşta başarılı insanlarımız var. Buna T. C. Eğitim Müşavirliği, KKTC Eğitim ve Kültür Ataşelik’lerini de katarsanız, elimizde mevcut, korkunç bir güç olduğunu göreceksiniz. Bu insanları ikna ve motive ederek aramıza katılmalarını sağlayarak, Londra Türk Okullarına çağ atlatabiliriz” şeklinde konuştu.



Abdullah Halisdemir
 (solda) ve Ertuğrul Mehmet (sağda)

Konsorsiyum muhasibi Abdullah Halisdemir mali raporu okudu. Mali rapor genel kurul tarafından onaylandı.

-KONSEY’İN OY HAKKI TARTIŞMASI

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan eski başkanlardan Akmen Sıtkı, Eğitim Konsorsiyumu’nun, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi bünyesinde eğitim birimi olarak kurularak bugünlere geldiğini hatırlattı. Sıtkı, şimdi Konsey’in bir oy hakkının bile kullandırılmadığını belirterek bu durumun nedenlerini sordu.

Konsey’in mevcut başkanı Leyla Kemal de bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi.

Eleştiriler üzerine Konsorsiyum adına söz alan Ertuğrul Mehmet ile eski başkan Kelami Dedezade, Konsey yönetiminin bir dönem Eğitim Konsorsiyumu’nun toplantılarına katılmaması sebebiyle kopukluk yaşandığını, yeni yönetimin bu
kopukluğu ortadan kaldırabileceği şeklindeki açıklık getirdi.



-BAŞKAN ADAYLARI PROJELERİNİ ANLATTILAR

Divan Başkanı Kazım Altan tarafından genel kurulda iki listenin aday olduğu açıklandı ve başkan adayları Necmi Hasanoğlu ile Ertanç Hidayettin’in göreve gelmeleri halinde proje ve hedeflerini anlatmaları için söz verdi.

-NECMİ HASANOĞLU, NÜFUS VE ÖĞRENCİ ORANTISIZLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Necmi Hasanoğlu konuşmasında, Eğitim Konsorsiyumu’nun, çocuklarımızın hayata daha iyi hazırlanması ve dil ve kültürel değerlerini öğrenerek yaşadıkları ülkeye de katma değer kazandırması için önemli çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlattı.



Yeni dönemde İngiltere’de yaşayan Türklerin nüfusu ile Türk okulllarına katılan çocuklar arasındaki orantısızlığın ortadan kaldırılması, okulların karşılaştıkları ciddi maddi sıkıntıların giderilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacağının altını çizen Hasanoğlu, “Özellikle son zamanlarda okullarımızda görülen öğrenci ilgisizliğinin giderilmesi, çocuklarımızın ve velilerimizin bu okullarımızın hayatlarındaki öneminin kavranması için bilgilendirilmesi, okullarımızı cazip hale getirecek kültürel geziler gibi etkinliklerin düzenlenmesi programımızda yer alacaktır. İngilterede toplumumuzun eğitim alanında ihtiyaç duyulan bilgilerin sağlanmasında katkısı olacak araştırmalar desteklenecek, düzenlenecek bir çalıştay ile toplumumuzun her kesiminin bu konuda görüşlerini paylaşacakları platform oluşturmaya çalışılacaktır. Daha önce düzenlene Çanakkale gezisi gibi gezilerin geleneksel hale getirilmesi ve Kuzey Kıbrısa da aynı amaçlı geziler düzenlemeyi arzu etmekteyiz” diye konuştu.


Konsorsiyum genel kurulu istiklal marşının okunmasıyla başladı...

-ERTANÇ HİDAYETTİN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Başkanlığa adaylığı açıklanan Ertanç Hidayettin katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, Konsorsiyum’un 13 yıllık geçmişi üresince eğitim adına önemli çalışmalara imza atan güzide bir kuruluş olduğunu belirterek, “Ancak geçmiş 6 yıl içerisinde Konsorsiyum’un gerilemeye başladığını üzülerek takip etmekteyim. Bunun başlıca nedeni, Konsorsiyum yönetimlerinin değişime ayak uyduramaması, tamamıyla kendi içine kapanık bir çalışma moduna girmesidir. İçinde bulunduğumuz zaman, benzer örgütlerle, Birleşik Krallık eğitim sorumluları ile, okullarla iletişimin eng üçlü olması gereken zamandır. Değişik dillerde sağlanılan GCSE ve A Level sınavlarının kaldırılması kararına karşı yapılan ortak çalışmalar bunun en bariz örneğidir” dedi.



Konuşmasında, Konsorsiyum’un çok güçlü bir liderlik sergilemesi gerekirken bu liderliği sergileyemediğini ileri süren Hidayettin, Olayların hep geriden takip edildiğini, bina projesinin gereksiz olduğunu savundu.
Kıbrıs’tan gelen bakanın olmayacak vaadlerinin alkışlandığını, menfaatlerin değişmemesi halinde gerilemenin devam edeceğini idida eden Hidayettin, başkan adaylığından çekildiğini açıkladı.

Ertanç Hidayettin’in başkan adaylığından çekildiğini açıklaması üzerine Divan Başkanı Kazım Altan, Necmi Hasanoğlu’nun listesini genel kurulun oylarına sundu.
Hasanoğlu’nun listesi oy birliği ile kabul edildi.



İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu’nun Necmi Hasanoğlu başkanlığında görev gelen yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:

Necmi Hasanoğlu, Kelami Dedezade, Abdullah Halisdemir, Erkan Pastırmacıoğlu, Niyazi Soyel, Özlem Acı, Suzan Darbaz, Muhsin Altay, İrfan Kılıçoğlu, Rıfat Rıfatoğlu, Mustafa Güllü, Erdal Doğangüzel.

Ali Uysal ile Ertuğrul Mehmet ise yeni yönetimde Danışman olarak görev aldı.

Mustafa KOKER