MUSTAFA KÖKER
LONDRA
İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu’nun geleneksel ‘Dayanışma Etkinliği’ Londra’nın Wood Green bölgesindeki Decorium Banqueting Suite’de Cumartesi akşamı yapıldı.

Etkinliğe, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Oya Tuncalı, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, Muhafazakar Parti Southgate Milletvekili David Burrowes, Büyükelçilik Müsteşarları Orçun Başaran, Nazmiye Başaran, Türker Yılmaz, Enfield Belediye Meclisi Üyeleri Ayfer Orhan ve Yasemin Brett Türkiye’nin Londra Eğitim Müşavir Vekili Necip Demirci, KKTC Eğitim Ataşesi Gülgün Özçelik,Türk okullarını yöneticileri, eğitim camiası temsilcileri ve eğitime destek verenler katıldı.



Neslihan Çakır’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede, Kıbrıs’tan gelen Türk Sanat Müziği sanatçısı Cem Kafkas sahne aldı.


ENTEGRE OLUP YAŞADIĞIMIZ ÜLKE VE ANAVATANLARIMIZA FAYDALI BİREYLER YETİŞTİRMEK

Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Kelami Dedezate, geçen yıl İngiltere Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırılacağı açıklanan Türkçe GCSE ve A Level sınavlarının devam edeceği haberini vererek başladığı konuşmada, bu gelişmenin önemine dikkat çekti. Türkçe sınavların kalıcı olması için çaba harcanması gerektiğinin altını çizen Dedezade, “Geçmişi 1950’li yıllara dayanan Londra’da faaliyet gösteren Türk okulları bugünlerde de yanı 60 yıl sonra Türk toplumuna hizmet vermeye devam ediyorlar. Günümüzde ikinci ve üçüncü nesil çocuklarımızın ana dili Türkçe ve güzel kültürümüzün yanısıra, Türkçe GCSE ve A Level sınav kursları, artı İngilizce ve Matematik destek dersleri veren okullarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Konsorsiyuma üye olan okul sayısı 2012 yılında 14 iken, şu anda 33’e gulaşmıştır” dedi.



Konuşmasında Türk okullarının büyük fedakarlıklarla gönüllülerce yürütüldüğünü hatırlatan Dedezade, onlara müteşekkir olduklarını belirtti ve “Yaşadığımız bu ülkeye entegre olup, hem buraya hem de anavatanlarımıza faydalı bireyler yetiştirmek hepimizin görevidir” diye konuştu.


KONSORSİYUM DEĞİŞEN VE GELİŞEN GÖRÜŞLERE UYGUN HİZMET VERİYOR

KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Oya Tuncalı, yabancı bir ülkede yaşayıp kendi kültür ve geleneklerini sürdürmek çekirdek ailede başlayıp, toplumun sahip olduğu dil ve kültür okullarında sürdürüldüğünü belirterek konuşmasında, “Eğitim konsorsiyumu’un İngiltere’de yaşamını sürdürmekte olan Türkçe konuşan toplumların ve bunun önemli bir parçası olan kıbrıslı Türk genç bireylerin, kültür ve dillerinde eğitilmesinde ve ülkeleriyle olan bağlarının korunmasında yürüttüğü görev büyük öneme sahiptir” görüşlerine yer verdi.



BÜYÜKELÇİ BİLGİÇ: GENÇLER VE AİLELER ŞANSLI

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç etkinlikte yaptığı konuşmada, genç nesillerin eğitimli, bilgili, aydın ve topluma faydalı bireyler oarak yetiştirilmesi içing österilen çabaların uzun vadede büyük getirisi olan en karlı yatırım olduğunu ifade etti.

Çocukların eğitimi meselesinin yurtdışında yaşayan toplumun kaygılarının başında geldiğine işaret eden Bilgiç, her ebeveynin çocuklarına bu alandaki en doğru yatırımı yapmayagayret gösterdiğini hatırlatarak, “Eğitim Konsorsiyumu , başarılı ve özverili çalışmalarıyla, İngiltere’de yaşayan gençlerimizin dilimiz ve kültürümüzle bağlarını güçlendirmeye gayret göstermekte ve eğitim alanında krşılaştıkları sorunları aşmalarına yardımcı olmaktadır. Toplumumuzun öz değerlerini koruması ve yaşamasına katkı sağlamanın yanısıra İngiltere’ye uyumlarını artıran faaliyetlere imza atmaktadır” şeklinde konuştu.



DAVID BURROWES: SINAVLAR DEVAM EDECEK

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin Southgate Milletvekili David Burrowas da etkinliğe katılarak eğitimcilere hitabetti. Burrowes konuşmasında, Türkçe sınavların kaldırılmadığını ve devam edeceğini hatırlattı.



ATATÜRK OKULLARININ ADI ‘DR. TÖZÜN İSA’ OLDU

Etkinlikte konuşan Atatürk Okulları Başkanı Türker Çakıcı, geçen yıl vefat eden eğitimci akademisyen Tözün İsa’yı rahmetle andıklarını belirtti. Çakıcı, Atatürk Okulları’nın adını ‘Dr. Tözün İsa Okulları’ olarak devam ettireceğini açıkladı.




Seda Mertcan’ın İngilizce şarkılarla renk kattığı etkinlikte, Hornsey Atatürk Okulu öğrencilerinin halk dansları gösterileri beğeniyle izlendi.




Eğitime hizmet verenlere plaket takdim edildi. Ayrıca bu etkinliğe katkıda bulunanlara da teşekkür plaketi verildi.




Cem Kafkas’ın sanat müziği ziyafeti çektiği etkinlikte Kıbrıslı tiyatro sanatçısı Osman Balıkçıoğlu skeçleriyle konukları eğlendirdi. 




Hediye çekilişlerinin yapıldığı etkinlik, müzik ve dans ile geç saatlere kadar devam etti.