Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerini tercih edenlerden ilk 5 bine girenlere aylık 2 bin, ikinci 5 bine girenlere de bin lira burs vereceklerini açıkladı.
AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Işık "Öğrencilerin, üniversitelerde temel bilimleri çok tercih etmediği, bu konuda bir sıkıntı olduğu görülüyor. Bu bölümleri özendirmeye yönelik bir çalışmanız var mı?" şeklindeki soru üzerine Işık, Türkiye'nin, bilim ve teknolojide bir sıçrama yapmak zorunda olduğunu söyledi.
Teknolojinin geliştirilmesinde de uygulamalı bilimlerin yanı sıra temel bilimlerin de 'olmazsa olmaz' niteliğinde bulunduğuna dikkati çeken Işık, son yıllarda öğrencilerin önemli kısmının temel bilimleri tercih etmediğini söyledi.
Işık "İlk bine, 5 bine, 10 bine giren öğrencilerimizin hemen hemen hiçbiri temel bilimleri tercih etmiyor. Bu da belki bugün değil ama yarın için Türkiye'nin en önemli handikaplarından biri olacak" dedi.
MEMUR MAAŞI KADAR
Işık, bunu engellemek için çok önemli bir programı yürürlüğe koyduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"TÜBİTAK Bilim Kurulu'muzla da görüşüldü ve karara bağlandı. Biz şimdi temel bilimleri Türkiye'de güçlendirmek durumundayız. Türkiye'de bu noktada ilk 5 bine giren öğrencilere, matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerini tercih ederlerse aylık 2 bin lira burs vereceğiz. Yani bir memur maaşı burs vereceğiz. Ama şartımız nedir? Temel bilimler dediğimiz fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerinden birini tercih edecekler. Bu bölümleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin lira burs vereceğiz." Bakan Işık, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü'nü güçlendirmek için çalışma başlattıklarını da kaydetti.
Hiçbir iç yapı destek almadan dinleyemez
Kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin bir soru üzerine Işık "Türkiye'de hiç bir iç yapının bu kadar geniş bir dinlemeyi dışarıdan destek almadan gerçekleştirebileceğini düşünmüyorum. Fakat hırsız evdeyse ne yapacaksınız? Şu anda bizim en fazla yoğunlaştığımız alan, kriptolu telefonların üretimi ve yazılımı noktasında ciddi bir şüphe var" diye konuştu.
Kriptolu telefonlarının dinlendiğinin 'kesin' olduğunu, kendilerinin de kimin bu dinlemeyi yaptığını ortaya çıkarmak istediklerini kaydeden Işık, kriptolu telefonların incelenmesi ile ilgili ilk talimatını, şubat ayı başında verdiğini dile getirdi.
Abisinden talimat alanı, TÜBİTAK'ta tutmayacağız
Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili TÜBİTAK'ta iki aşamalı soruşturma yürüttüklerini belirten Bakan Işık "Yaptığımız inceleme ve soruşturmaların sonucunda gerekli görürsek adli soruşturmaya başvurabiliriz" dedi. Işık şunları söyledi: "TÜBİTAK'ta şu anda idari işlemler devam ediyor. Bu olaylarla ilişkisi olduğunu, amiri yerine ağabeyinden talimat aldığını tespit ettiğimiz insanları kesinlikle TÜBİTAK'ta tutmuyoruz, bundan sonra da tutmayacağız. Bu konuda tavrımız net."