Temizlik, çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi işler için düzenli olarak bir kişi ile anlaşılması, tam anlamıyla bir iş ilişkisi demek. Bu da "sigortalılık ilişkisi" doğurmuş oluyor. Dolayısıyla bu sigortalılık ilişkisinin bir gereği olarak, ev hizmetlerinde çalışanların sigortalanması ve sosyal güvenlik haklarının teminat altına alınması şart.
15 milyon TL ceza
Milliyet Gazetesi Cem Kılıç'ın haberine göre; denetimler üç büyük şehirde yapıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de toplam 15 milyon TL'ye yakın idari para cezası kesildi.
İstanbul'da sigorta denetmenleri 1.630 idari para cezası tutanağı tuttular. İstanbul'daki cezaların yoğunlaştığı semtler Kadıköy, Sarıyer ve Beşiktaş bölgesi olarak sıralandı. Kadıköy'de 1.000 civarında meskene bu ceza yazılırken, 630 ceza tutanağı da Sarıyer ve Beşiktaş'taki evlere yazıldı. Ankara'da ise 600'e yakın eve ceza kesilmiş. Cezaların yoğunlaştığı semtler Çankaya ve Keçiören. İzmir'de de Ankara'ya yakın sayıda ceza kesilmiş durumda.
Komşuları ihbar etti
Denetimlerin yaklaşık yüzde 20'lik bölümü komşu ya da akraba şikâyetleri sonucunda gerçekleşmiş. Aynı apartmanda oturup da birbirine husumeti olan komşular birbirlerini ele vermeye başlamışlar.