Financial Conduct Authority (FCA) mevcut ücret aralığının yanı sıra günlük ve aylık olarak uygula­nan ücretlerin kaldırılarak bunların yerine basit, tek bir faiz oranı geti­rilmesi önerisinde bulundu.

FCA, bankaların limit aşımların­dan yılda 2,4 milyar sterlin gelir elde ettiğini ve piyasanın işlevsiz oldu­ğunu açıkladı.

FCA, mevcut ücretlendirme siste­minin esaslı bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Şu anda sadece 1 hafta için 100 ster­linlik limit aşımı yapan bir müşterinin, bunun için 76 sterlin ücret ödeyebile­ceği belirtildi.

Bankaların limit aşımlarından elde ettiği gelirlerin yüzde 30’u, yani yaklaşık 700 milyon sterlin önceden onaylanmamış limit aşımlarından ge­liyor.2016 yılında onaylanmamış limit aşımı ücretlerinin yarısı, müşterilerin yalnızca yüzde 1,5’i tarafından ödendi. FCA Başkanı Andrew Bailey, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu değişiklikler, limit aşımı yapan, özel­likle de en korunmasız milyonlarca kişi için daha fazla koruma sağlayacak.

“Bankaların limit aşımlarını idare etme ve ücret uygulama şeklinde esaslı reformlar gerektiği oldukça net. Bu değişikliklerle limit aşımları daha basit, daha adil ve idare etmesi daha kolay olur.”

FCA ayrıca bankalardan, mali sı­kıntı içinde olan müşterileri tanım­lama konusunda daha çok çalışmala­rını ve bu kişilere limit aşımlarını azalt­mak için yardımcı olmalarını istiyor. Ancak, bu durum için belirli bir tedbir alınacağına dair bir duyuru yapılmadı