İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney politika faiz oranının artırılması için aceleci davranmayacağının işaretini verdi.

Londra’da Mansion House’ta konuşan Carney, İngiliz ekonomisinde halen Avrupa Birliğinden çıkış süreci (Brexit) nedeniyle bazı zayıflıkların olduğuna işaret ederek ekonominin Brexit müzakerelerine nasıl karşılık verdiğini görmek istediğini belirtti. 

Bankanın önümüzdeki dönemde parasal politikasına ilişkin olarak Carney, “Şu anda henüz ayarlamanın zamanı değil. Önümüzdeki aylarda, tüketimdeki artışın zayıflamasının boyutunu, talepteki diğer içerenleri görmek istiyorum. Gelirler güçleniyor mu? Daha genel anlamda ekonomi Brexit müzakerelerinin gerçekliğine, daha sıkı finansal şartlara nasıl tepki veriyor.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde parasal politika adımlarının büyük oranda Brexit müzakerelerini ekonomi üzerindeki etkisine göre atılabileceği mesajını veren Carney, “Herhangi bir geçiş anlaşması üzerinde mutabık kalınıp kalınmayacağına göre ve bu anlaşmanın zamanına göre, suyun iki tarafındaki şirketler acil durum planlarını devreye sokabilirler.” şeklinde konuştu. 

Carney’nin açıklamalarının ardından İngiliz sterlini ABD doları karşısında yerel saatler 8:39’da yüzde 0,5 değer kaybederek 1,2673 seviyesini gördü.

Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu çoğunluk oyu ile para politikası faizinin tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25 seviyesinde tutulmasına karar vermişti. 

PPK üyelerinden üçü ise faizin 0,25 baz puan artırılması yönünde oy kullanmıştı.