Ekonomi uzmanları bunu, İngil­tere Merkez Bankası’nın en kısa za­manda faizleri yükseltmeye hazır­landığına yönelik bir sinyal olarak değerlendirdi.

Enflasyon şu anda yüzde 2.7 ora­nında ilerliyor ve Merkez Bankası, enflasyonu tekrardan hedefi olan yüzde 2 oranına düşürerek, kont­rol edilebilir seviyelere getirmek istiyor. Oylama sonrasında Mer­kez Bankası’nın Para Politikası Ku­rulu tarafından yapılan açıklamada, enflasyonu aşağıya çekebilmek için para politikasında devamlı sıkılaş­tırmaya gidilmesi ihtimalinin yük­sek olduğu belirtildi.

Şu ana kadar büyüyen dünya ekonomisi, Brexit nedeniyle İngil­tere üzerinde oluşan belirsizlikleri dengelemeye yardımcı oldu; fakat, ekonomi uzmanlarına göre, Ame­rika Birleşik Devletleri Başkanı Do­nald Trump’ın gümrük vergileriyle dünya genelinde başlatmaya hazır­landığı ticaret savaşları, tüm dünya ekonomisi için tehlike yaratabilir.

Uzmanlar, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ekonomi­sinde yaşanacak bir gerilemenin, tüm dünyayı kötü etkileyeceğini söylüyor.

 Böyle bir durumda Brexit’in yarat­tığı olumsuz etkiler de İngiltere’de daha fazla hissedilmeye başlayabilir. Eko­nomi uzmanlarının beklediği gibi mayıs ayında faizlerin yükseltilmesi halinde, temel faiz oranı 2008 yılındaki finansal kriz sonrasında ikinci kez artmış olacak.

Kasım 2017’de temel faiz oranı, on yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez yük­seltilmişti.

Uzmanlar ayrıca, Başbakan Theresa May’in Avrupa Birliği ile Brexit sonra­sında 21 ay sürecek olan bir geçiş sü­reci konusunda anlaşmaya varmasının, faizlerin mayıs ayında artmasını önleye­bilecek büyük bir engeli ortadan kaldır­dığını söylüyor.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney de geçen ay yaptığı açık­lamada, faizlerin beklenenden daha hızlı bir şekilde yükseltilmesi gerekebilece­ğini söylemişti. Perşembe günü Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama­larda da geçen aydan beri yaşanan geliş­melerin bu görüşü desteklediği belirtildi.

Fidelity International firmasından Ed Monk, konuyla ilgili şu açıklamalarda bu­lundu: “İngiltere Merkez Bankası tarafın­dan kredi alanlara verilen mesaj daha açık olamazdı: daha yüksek faizlere şim­diden hazır olun.”

Geçen hafta çarşamba günü açıkla­nan veriler, maaşlardaki artışın 2015 yı­lından bu yana görülen en yüksek sevi­yeye çıktığını gösteriyor.

Buna rağmen, Britanya’nın ekono­mik büyüme açısından halen zayıf bir görüntü çizdiği belirtiliyor.

İngiltere Merkez Bankası, ekonomik büyümenin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 1.8 oranında olmasını bekliyor. Bu oranın, geçmişteki ülke ortalamasının oldukça altında kaldığı ifade ediliyor.