Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası TBCC Başkanı Emma Edhem, 2017 yılının TBCCI için kazanımlarla dolu bir yıl olarak geride kaldığını belirterek, “Dünya için sıradışı gelişmelerle dolu, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası için başarılı bir yıl oldu” dedi.

Emma Edhem yeni yıl nedeniyle yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “2018 için de pek çok güzel etkin­lik ve işbirlikleri planladık. Önümüz­deki iki yıl için vizyonumuzu, Tür­kiye ve İngiltere’de meydana gelen güncel gelişmeler ve trendler doğ­rultusunda belirledik. Memnuni­yetle belirtiyoruz ki, her iki ülkenin de ekonomisi yaşanan olumsuzluk­lara rağmen güçlü bir şekilde ayakta kalmayı başardı. Türkiye 2017’nin ilk üç çeyreğini sırasıyla, %5.2, %5.1 ve %11.1’lik büyüme oranlarıyla ka­pattı. Benzer şekilde, İngiltere eko­nomisi de Brexit’e rağmen dinamiz­mini korudu.

Türkiye İngiltere’nin ihracat yap­tığı ilk 12 ülkede yer almaya devam ediyor ve ihracat oranları Ocak- Kasım 2017 arasındaki dönemde %22.3 arttı. 2016 yılında İngiltere Türkiye’de en fazla yatırım yapan yabancı yatırımcı oldu. Avrupa’dan gelen 4.3 milyar ABD dolarının 1 mil­yar dolarını İngiltere’den alınan ya­tırımlar oluşturdu. Bu büyük ba­şarı etkileyici olduğu kadar her iki ülkenin de birbirleriyle iş yapmaya ne kadar iştahlı olduğunu da gös­teriyor.

Bu gibi olumlu trendler, TBCCI’ın iş dünyasındaki konumu ve gerçek­leştirdiği aktivitelerine de olumlu yansımakta. TBCCI, her zamankin­den fazla oranda yeni iş birlikleri ve Türkiye ya da İngilterede birlikte gerçekleştirilmesi düşünülen ortak projeler için teklifler alıyor. Bizler de keyifle gerçekleştiriyoruz. Glo­bal firmalar ve KOBİ’lerden gelen yeni işler hakkında danışmanlık talepleri ve yeni üye başvuruları da her geçen gün artıyor. Yeni Yı­lın daha başında olduğumuz halde bu trendde hiç bir gerileme yaşan­madı. İş birlikleri ve potansiyel üye­likler için başvurular hızla devam ediyor.

Önümüzdeki iki yıla baktığı­mızda cesaret verici gelişmelerin bizi beklediğini görüyoruz. TBCCI iki taraflı ticari ve yatırım anlaşma­ların her iki ülke arasında gerçekleş­mesi için taban hazırlamaya devam edecek. Sizlere aydınlık, bereketli ve sağlıklı bir yıl diliyorum. Ben de, Türkiye ve İngiltere arasındaki iş ilişkileri için platform sunan bu başarılı organizasyonun bir dönem daha Başkanlığını yürütmek için sa­bırsızlanıyorum.”