Türk dizi sektörü, mekanlar için de yeni bir gelir kapısı yarattı. Son dönemde artan gençlik ve dönem dizileri nedeniyle okullar ve hastaneler de pastadan büyük pay almaya başladı. Lise ve dengi okulların günlük fiyatları 500 ila 3 bin lira arasında değişiyor. Üniversitelerin günlüğü 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Dramatik sahnelerin eksik olmadığı dizilerde, hastaneler de oldukça talep görüyor. Özel hastanelerde saatlik ücretler 150-300 arası değişirken devlet hastanelerinde fiyatlar saatlik 500 liraya çıkıyor.
OKULDA 3 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR
Yapım şirketlerine prodüksiyon ve mekan danışmanlığı hizmeti veren Beyza Eraydın, "Önce İstanbul Eğitim ve Öğretim Gönüllüleri Derneği'nin hesabına gönüllülük esasına göre bağış yapılıyor. Ardından, okul aile birliğiyle ücret konuşulur" dedi. Eraydın, normal bir okulda günlük 500 liraya anlaşılabilirken, tarihi dokusu olan okulda günlük bedelinin 3 bin lirayı bulduğunu söyledi.
MİLLİ EĞİTİM'DEN İZİN ALMAK GEREK
Kabataş Erkek Lisesi Müdür Vekili Abdulsamet Dindar ise, bu tip bir kiralamanın okul için ek gelir olduğunu belirtti. Dindar, paranın tamamının kırtasiyeden temizlik malzemesine kadar bir cok kalemde okul giderleri için harcandığı bilgisini paylaştı. İlk, orta ve lise dengi okullarda çekim yapmak için öncelikle sahneler Milli Egitim Bakanlığı'na gönderiliyor.
KAMPUSLARA İLGİ
İstanbul Üniversitesi'nde çekim yapmanın günlük fiyatı ise 20 bin liraya kadar çıkıyor. Fiyatlandırmada süre ve mekanın belirleyici olduğunu söyleyen üniversitenin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Doç. Dr. Ergün Yolcu, "3-5 günlük bir çekim ise indirim yapılıyor" diye konuştu.
EN ZORU ASKERİYE ÇEKİMLERİ YAPMAK
Askeriye'ye ait yerlerde çekim yapmanın oldukça zor olduğuna belirten Eraydın, "Askeriye içerisinde çekim yapmamız gerekiyorsa izin almak için telefon ile görüşemiyoruz sadece fax üzerinden iletişim sağlayabiliyoruz" dedi. Fiyatlandırmanın saniye dakika hesabı olarak yapıldığını belirten Eraydın, "Çoğu zaman temsili bir plato kuruyoruz" dedi.
HASTANEDE DÖNER SERMAYEYE KALIYOR
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, sağlık tesislerinde çekim yapmak isteyen yapım şirketlerinden yazılı dilekçe istiyor. Ücretlendirme, hastaneye ve kullanılacak mekan sayısına göre değişiyor. Ücret ise döner sermayeye yatırılıyor. Hastanede fiyatlar saatlik 150 ila 500 lira arasında değişiyor.
Kaynak: AKŞAM