İngiltere Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada politika faizinin yüzde 0,5 ile 2009 yılından beri tüm zamanların en düşük seviyesinde tutulduğu, varlık alım programı hedefinin değiştirtilmeyerek 375 milyar sterlinde bırakıldığı belirtildi.

Bankanın açıklamasında politika faiz kararının Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin “oybirliği” ile alındığı vurgulandı.

PPK tutanaklarında 12 aylık enflasyonun ocak ayında yüzde 0,3’e yükselmesine rağmen halen bankanın yüzde 2 seviyesindeki hedefinin altında seyrettiği belirtildi.

Tutanaklarda, “Orta vadede gelişen ekonomilerdeki büyümenin, düşük petrol fiyatlarının reel gelirleri artırmasıyla ve bir ölçüde mali ve parasal politikalarıyla  desteklenmesini bekliyoruz. Fakat gelişen piyasa ekonomilerinin son yıllarda gösterdiği ekonomik büyümeden daha yavaş bir büyüme göstermesi olası” şeklindeki ifadelere yer verildi.

İngiltere’de 23 Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumuna da değinilen tutanaklarda, “İngiltere’nin AB referandumuna ilişkin belirsizliğin arttığı görülüyor. Bu belirsizlik sterlinde dikkate değer düşüşün nedenlerinden olabilir. Bu durum yakın vadede bazı harcama planlarının ertelenmesine, büyümenin baskılanmasına yol açabilir” ifadeleri kullanıldı.