Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, grubun 2013 yılı faaliyetlerini ve geleceğe ilişkin hedeflerini aktarmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.
 
Kurtul, toplantıda yaptığı konuşmada, "Sabancı Topluluğu 2013 yılında ortaklarıyla birlikte yaklaşık 10 milyar lira yatırım yaptı. 2014'te de 4 milyar liralık yatırım yapacağız, bu yıla ilişkin satın alma üzerine de çalışıyoruz" dedi.
Milliyet'in haberine göre; Sabancı Holding'in geçen yıl şirket alım satımı konusunda çok aktif olduğunu belirten Zafer Kurtul, "Yabancı ortaklıklar ülkemize yabancı yatırımı kazandırmak açısından son derece önemli. Biz ülkemizin geleceğine güveniyoruz. Hedeflediğimiz gibi devam ediyoruz. Yatırımlarımızda bir değişikliğe gitmedik" diye konuştu.
Çift haneli büyüme
Sabancı Holding olarak hem büyüme hem de öz sermaye karlılığında çift haneli büyüme beklediklerini ifade eden Kurtul, şirketin 2013 yılı finansal rakamlarını şöyle aktardı: "Konsolide net satışlarımız 24.2 milyar lira. Konsolide faaliyet karı 4 milyar 859 milyon lira, konsolide net kar 1 milyar 731 milyon lira. 4 milyar liraya yakın sabit kıymet yatırımı ve 6 milyar liralık satın alımlarla toplam 10 milyar liralık yatırım. Ana ortaklığa ait konsolide sermaye 17 milyar lira, 11 halka açık şirket, net aktif değer 24.8 milyar lira."
'Merkez Bankası'nın bağımsızlığı...'
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Türkiye'de enflasyon ile mücadele edildiğinin güveninin verilmesi gerektiğini ve bunun da bağımsız Merkez Bankası ile sözkonusu olabileceğini söyledi. Kurtul, "Enflasyon konusundaki belirsizlik, yapılabilecek bir yatırımı caydırabilecek bir konu. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 8 ile 8.5 arasında olmasını bekliyoruz" dedi.
Kurtul, şöyle devam etti: "Merkez Bankası faiz oranlarının belki bir süre daha yüksek kalması gerekecek, enflasyonun yükselme trendi devam ediyor. Önümüzdeki 3-4 ay Merkez Bankası faizlerinin yüksek kalması gündemde. Faiz konusu hem yurtdışına mesaj vermek hem de bankalarımız açısından olumlu gelişmeler."
'Carrefoursa'da yeniden yapılanmanın olumlu neticelerini almaya başladık'
Zafer Kurtul, Türkiye piyasasının iskontolu ve Sabancı Holding'in de özelilikle iskontolu olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Enerjideki performansımızı göstermemiz lazım. Hedefe ulaşmak için 2-3 yıla daha ihtiyacımız var. 2016'da kömür santralimizi de devreye alıyoruz. AvivaSA ve Enerjisa'yı da halka açma hedefimiz var, ama zamanıyla ilgili bir şey söyleyemeyeceğim."
Kurtul, CarrefourSA ile ilgili olarak da, "Çok olumlu gelişmeler oluyor. Yeniden yapılanmanın olumlu neticelerini almaya başladık. Şirketin cirosunu 3 yılda 5 milyar liraya çıkarmak istiyoruz" dedi.
'Toroslar'da kayıp Kaçak oranı arttı'
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman da toplantıda kayıp-kaçak oranına bakıldığında kendi bölgelerindeki sıkıntının Toroslar'da olduğunu belirterek, "Orada özellikle Suriyelilerden kaynaklanan, öngörülemeyen kayıp-kaçak artışı sözkonusu. Toroslar'da kayıp-kaçak oranı yüzde 14-15'ler seviyesine kadar yükseldi" diye konuştu.
'Bu yıl binden fazla personeli işe alacağız'
Zafer Kurtul, 2014 yılında çalışan sayısını 60 bin 850'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "2013 yılında 1.350 yeni istihdam ile çalışan sayımız 59 bine ulaştı. Bu yıl da binden fazla çalışanı işe alacağız" dedi.
Sabancı Holding'in 2013 yılında BIST-30'un yüzde 5,5 üzerinde performans gösterdiğini ifade eden Kurtul, "Son 4 yıllık sürede Sabancı Holding BIST-30'un yüzde 29,5'in üzerinde performans göstermiştir" diye konuştu.
'2014 büyüme tahminimizi % 2-2.5'a çektik'
Zafer Kurtul, tüketimi yavaşlatmak için alınan bazı tedbirlerin alındığını hatırlatarak, bu yıl Türk ekonomisi için eylülde yaptıkları yüzde 3.5 büyüme tahminini yüzde 2-2.5'a çektiklerini anlattı. Yerel seçimlerin ardından belirsizlik ve siyasi riskin azaldığını söyleyen Kurtul, "Piyasalarda da olumlu bir gidiş var. Türk Lirası'nın reel değer kaybı ve Avrupa ekonomisindeki güçlenmenin etkisi ile ihracat hızlanacaktır" diye konuştu.
Kurtul, Türkiye'nin çok önemli artılarının bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Mali disiplin, siyasi istikrar, özel sektör ve bankacılık gibi ülkenin geleceği açısından önemli yapıların iyi şekilde korunması gerekir."