GÖKHAN KURTARAN
İNCİ GÜNDAĞ
LONDRA

Borsa İstanbul ve Londra Borsası arasında Londra'da ortaklık anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Borsa İstanbul Başkanı İbrahim M. Turhan ve Londra Borsası (London Stock Exchange) Başkanı Xavier Rolet imza attı. Anlaşmayla Londra Borsası, BIST 30 endeksi ve Türkiye'nin önde gelen hisse senetleri ile ilgili ticaret imkanı sunacak.



İmzaların atılmasından önce Borsa İstanbul ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından İstanbul Finans Merkezi Girişimi'nin ortaklığıyla düzenlenen "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu"nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki büyük ticaret geleneği arasında anlaşma imzalandığına değindi. Londra'nın modern ekonominin başkenti olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Ama geleneksel ekonomiyi anlamak istiyorsanız İstanbul'u anlamak zorundasınız." diyerek, finans açısından İstanbul'un bölgesel merkez olarak sayıldığını belirtti.



İstanbul'un ekonomik gelişmelerde merkez olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "İstanbul kendiliğinden zaten bölgenin merkezi durumunda ama finansal olarak merkez olması bir politikanın ürünüdür." şeklinde değerlendirdi. İstanbul'un sadece bölgesel olarak değil küresel anlamda da merkez olduğuna işaret eden başbakan, "Dünya tek bir ülke olsaydı İstanbul onun başkenti olurdu." dedi.



İstanbul'un geleneksel ekonomisinin, İngiltere için önemli bir fırsat olduğunu ifade eden başbakan, "Londra 21. yüzyılın zorluklarını aşmak için geleneksel ekonomilerle bir araya gelmekte, bu Doğu ile Batı'nın bir araya gelmesi için fırsattır." şeklinde konuştu.



Davutoğlu, Türkiye'de siyasetin akılcılığı ve geçmişten alınan derslerle ülkede istikrarın sağlandığına dikkat çekti. Davutoğlu "Ekonomide bir dinamizm söz konusu, yüzde 3'lük büyüme kalkınmakta olan ülkelerin büyüme oranının üzerinde." diyerek, Türkiye'de son 12 yılda ekonomi açısından başarı sağlandığını vurguladı.



Türkiye'de erişilen başarılara değinen Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki son değişimi 'yumuşak geçiş' olarak değerlendirerek, bunun önemli bir başarı olduğunu savundu.



Öte yandan, Davutoğlu, Türkiye'de ekonomi üzerine planlanan çalışmalar çerçevesinde, 23 farklı sektörde önemli dönüşümlerin yaşandığını söyledi. Toplumun gelişmesinde tekno

 

İbrahim Turhan, İngiltere'nin başkenti Londra'da Anadolu Ajansı'nın medya sponsorluğunda düzenlenen "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu"nun ardından AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

 

Londra Borsası ve The London Clearing House Limited ve Clearnet ile yaptıkları anlaşmanın, türev piyasaların likidite ve derinlik kazanması için çok önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayan Turhan, "Bu ortaklığın arkasından başka adımlar da gelecek. Onun dışında tabii ki finansal sektör kuruluşlarıyla yapmak istediğimiz ve Borsa İstanbul'un paylarının yaklaşık yüzde 35'ini ilgilendiren stratejik ortaklık çalışmasında, piyasalarımızın genel olarak algılanışını, itibarını ve kapsayıcılığını genişletecek, itibarlı yatırımcılarla görüşüyoruz" şeklinde konuştu.

 

Asya piyasası ile olan ilişkilerin son derece önemli olduğunu vurgulayan Turhan, "Aslında bu anlamda dün Londra'da bulunmamdan istifade ederek, Hong Kong Borsası'nın bir iştiraki olan Londra Metal Borsası'nı ziyaret ettim ve onun genel müdürüyle de çok verimli bir çalışmamız oldu. Önümüzdeki günlerde inşallah Hong Kong Borsası'yla da ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız" dedi.

 

 

- "İstanbul'u bölgenin fiziki altın saklama merkezi yapacak bir çalışma içerisindeyiz"