Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, son 10 yılda Anadolu şehirlerinin en büyük kazanımının öz güven olduğunu, bu nedenle Anadolu'nun ülke ekonomisine katkısını artırmak için daha fazla heyecan ve gayret sarf ettiklerini söyledi.
 
Yerli ve yabancı sermayenin rahatlıkla yatırım yapabileceği bir yapıya sahip Konya'da üretime dayalı büyük yatırım yapacak girişimcilere önemli fırsatlar sunulduğunu ifade eden Öztürk, "Sanayileşmedeki hızı bakımından önemli bir çekim merkezi haline gelen Konya, ülkemizde yaşanan dış ticaretin gelişimine paralel olarak yükselişini sürdürmektedir" dedi.
 
Öztürk, Konya'da sanayici ve iş adamlarının ihracatını her yıl artırarak büyük başarılara imza attığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Konya’nın ihracatı; 2001 yılında 100 milyon dolar iken 2005 yılında 424 milyon dolar, 2010 yılında ise 994,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2012 sonu itibarıyla ihracatımız 1,3 milyar dolara ulaştı.
 
2012 yılında ülkemizde olduğu gibi şehrimizde ihracat, rekor seviyeye ulaştı. Bu ihracat rakamıyla Konya, Türkiye'de 13'üncü sırada yerini aldı. 2011'de Konya 14'üncü sırada yer alıyordu. Bu yılın 9 aylık döneminde ise ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4 artışla 998 milyon 888 bin dolar olarak gerçekleşti. Konya'nın ihracatta hız kesmediğini söyleyebiliriz."
 
"Hedef; 2023'de 15 milyar dolara çıkarmak"
 
Konya'nın, sahip olması gereken gerçek ihracat değerine henüz ulaşamadığını dile getiren Öztürk, "Elbette bu rakamlar yeterli değil. Bunun için Konya’nın ihracatı önümüzdeki 5 yıl içerisinde 2,5 milyar dolar, 2023 yılında da 15 milyar dolar olarak hedeflenmiştir. Konya, ihracatçı firma sayısında Türkiye'nin ilk 5 şehri içinde yer almaktadır. Bugün Konya'da bin 350'ye yakın ihracatçı firma bulunuyor. Bu sayının 2015 yılında bin 500'e, 2023 yılında ise 2 bine yükseltilmesi hedefleniyor" diye konuştu.
 
Öztürk, ülke bazında değerlendirildiğinde Konya'nın ihracatında 2013 yılının Ocak-Temmuz döneminde ilk sırada 117,7 milyon dolarlık ihracat ile Irak'ın yer aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:
 
"Irak'ın ardından 47,2 milyon dolar ile Almanya, 35,2 milyon dolar ile Rusya Federasyonu gelmektedir. Sırasıyla Sudi Arabistan, İran, Libya, ABD, Mısır, Bulgaristan ve Cezayir ilk 10 ülke içinde yer almaktadır. Siyasi ve ekonomik konjonktürü iyi değerlendiren Konya müteşebbisi Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa ile ticaretini sürdürmektedir. Ayrıca alternatif pazar arayışlarını devam ettirerek Orta Asya, Orta Afrika ve Güney Amerika'yı hedef seçmiştir."
 
İhracat Analizi Projesi ile eğitim, insan kaynakları, finansman, pazar ve müşteri araştırması, devlet destekleri, ihracat ile ilgili hizmet veren kurum ve kuruluşlardan beklentiler gibi Konya'nın ihracattaki dezavantajları konularında çalışmalarını sürdürdüklerini anlatarak, kuracakları İhracatı Geliştirme Merkezi'nin ihracat konusunda yaşadıkları sorunların giderilmesi açısından faydalı olacağını vurguladı.
 
Daha fazla ihracat için finansman sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Öztürk, "Konya'nın küresel sermayeden hak ettiği payı almadığını görüyoruz. Yabancı yatırımcıların Konya'ya gelmesi gerekiyor. Öz sermayesiyle önemli sıçramaları başaran Konya, yabancı yatırımcılar sayesinde çıtasını daha da yükseltecektir" ifadesini kullandı.