Birleşik Krallık genelinde uzun süreli kredi kartı borcu olanlar, geri ödedikleri her bir sterlinlik borç için ortalama olarak iki buçuk sterlin faiz ödüyor. Financial Conduct Authority (FCA), bu konuda yeni kurallar geti­rerek, uzun süredir kredi kartı borcu ödeyen kişilere yardım etmek için bankalar ve kredi kartı firmalarına harekete geçme emri verdi.

Bu yardımlar, müşterilerin 18 ay­dan fazla bir süre boyunca borçların­dan fazla faiz veya masraf ödemesi durumunda uygulanmaya başlana­cak. Uygulanacak yeni kurallar çer­çevesinde bankaların, müşterileri geri ödemelerini hızlandırma konusunda birkaç kez teşvik ettikten sonra onlara tolerans göstererek herhangi bir faiz, ücret ya da masrafı azaltması veya ip­tal etmesi bekleniyor.

Buna rağmen, FCA tarafından be­lirlenen yeni kurallara göre, müşteri­lerin borcunu geri ödeme konusunda bir ilerleme kaydedememesi duru­munda, bankaların halen kredi kar­tına el koyma hakkı bulunuyor.

Kurallardaki değişiklikler, FCA ta­rafından beş yıllık bir süre zarfında yapılan ve 34 milyon kredi kartı kul­lanıcısını kapsayan bir piyasa araştır­masına göre belirlendi. FCA tarafın­dan yapılan açıklamada, yeni kural­ların mart ayında yürürlüğe gireceği ve düşük faiz harçlarıyla müşterilerin bir yılda 310 milyon ve 1.3 milyar sterlin ara­sında tasarruf edebileceği belirtildi.

Bankalar ve kredi kartı firmalarına bu kuralları uygulamaya koymak için eylül ayına kadar süre tanındı.

Yapılan değişikliklerin amacının, insanların kredi kartı borçlarını öden­meyen uzun dönemli ve pahalı kredi­ler olarak kullanmasının önüne geç­mek olduğu ifade ediliyor.

FCA tarafından konuyla ilgili ya­pılan diğer açıklamalar şu şekilde: “Yeni kurallara göre, firmaların, uzun bir süre az geri ödeme yapan müşte­rilere yardımcı olmak için, giderek çoğalan bir dizi girişimde bulunması gerekecek. Müşterinin 18 ayı aşan bir süre zarfında sürekli borç ödemesi du­rumunda, bu yardımlar başlayacak.”

FCA’dan Christopher Woolard, bu kuralların, kredi kartı borcunu öde­mekte sorun yaşayan müşteri sayısını önemli oranda düşüreceğini söyledi.

UK Finance’tan Richard Koch, sektör içerisinde gönüllü olarak plan­lanan önlemlerle birlikte bu kuralla­rın, müşterilerin kredi kartı borçlarını daha hızlı bir şekilde ödemelerine yar­dımcı olacağını belirtti.

Borç içindeki kişilere tavsiye­lerde bulunan bir yardım kuruluşu olan StepChange tarafından yapılan açıklamada ise şu anda kredi kartı borçları birikmekte olan kişilerin, yeni kurallardan faydalanabilmele­rinin yıllar alabileceği ifade edildi.

StepChange tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere de yer verildi. “Bu öneriler, bankaların yeni müşterilere sundukları borç­lanma şeklini değiştirmeleri konu­sunda yetersiz kalıyor.”

Birleşik Krallık genelinde uzun sü­reli borç içinde olan 4 milyon hesap bulunuyor ve bu borçlar, bankaların kar oranını önemli oranda yükselttiği için bankalar bu kişilere yardım et­mek adına fazla girişimde bulunmu­yor. FCA, bankaların borcunu öde­yemeyenlere yardım etme yükümlü­lüğü olsa da en nihayetinde bankaların herhangi bir kredi kartına el koyma hakkının devam edeceğini söylüyor.

Bunun yanında, müşteriler de kredi kartı limitlerinin otomatik ola­rak artması durumundan vazgeçebi­lir. 12 aydan fazla bir zaman sürekli borç ödeyen kişilere de kredi kart limitlerini arttırma teklifi sunulma­yacak.

Bu kural neticesinde yılda 1.4 mil­yon hesap sahibine limit artışı teklifi götürülmemesi bekleniyor.

FCA’ya göre, Birleşik Krallık ge­nelinde 30 milyon tüketicinin, yani nüfusun yüzde 60’ının kredi kartı bulunmakta.