Bakan Yazıcı, yazılı açıklamasında, kooperatif ortaklık modelinin, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşıdığını ve bu kapsamda 8 milyondan fazla kooperatif ortağına önemli hizmetler sunulduğunu belirtti.
Hükümetin belirlediği politikalar çerçevesinde kooperatifler aracılığıyla yürütülen önemli hizmetlerden birinin de kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla küçük işletmelerin, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarın kredi ihtiyaçlarını karşılanması olduğunu kaydeden Yazıcı, "Yardımlaşma ve dayanışma temelinde küçük işletmelerin birleşerek kurdukları kooperatifler, esnafımızın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadır. Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin 81 ilinde kurulan bine yakın kredi ve kefalet kooperatifinden, 844'ünün kefalet verebilecek durumda olduğunu belirten Yazıcı, bu durumun kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu gösterdiğini belirtti. Yazıcı, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 31 Mart 2014 itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 296 bini, kullandırılan kredi hacminin ise 10,4 milyar lirayı aştığını bildirdi.
Yazıcı, kredi maliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Krediden yapılan kesintiler düşürüldü. Böylece, bloke sermaye kesintisi yüzde1,5'tan yüzde1'e, risk fonu kesintisi yüzde 1, masraf karşılığı kesintisi yıllık yüzde1,5, üst kuruluş katılım payı kesintisi yüzde 0,5 olarak uygulanacak. Bloke sermaye kesintisinin geri ödenmesiyle kooperatifçe yapılan net kesinti oranı yüzde 3'e çekilmiş oldu.
Halk Bankası, kaynak maliyetini karşılamak amacıyla 1 Şubat 2014'ten geçerli olmak üzere banka komisyonu kesintisini yıllık yüzde 0,5'ten yüzde 1'e yükseltmişti. Bu defa komisyon kesintisi, 26 Mart 2014'ten itibaren yıllık yüzde 1'den yüzde 0,5'e indirildi. Bu durumda kooperatifçe ve bankaca yapılan toplam kesintiler yüzde 4'ten yüzde 3,5'e düşürüldü.
Şahıs üst limitleri yükseltildi. Halk Bankası; kefalet verebilen kredi kefalet kooperatiflerini, ekonomik, mali, ortaklık yapısı ve yönetim kabiliyeti durumlarına göre en başarılı 1'inci gruptan 7'nci gruba kadar derecelendirmektedir. Buna göre, 7'nci grupta olan kooperatiflerin ortağına kullandırabilecekleri şahıs kredi üst limiti 40 bin liradan 75 bin liraya, 1'inci grupta yer alan kooperatifler ise her bir ortağı için 150 bin liralık krediye aracılık edebilecek."
Hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara 2014 yılı için tahsis ettiği 528 milyon 108 bin lira kaynağın kesinleştiğini belirten Yazıcı, söz konusu ödeneğin tamamının 2014 yılı içinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın 2014 yılında kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 13 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
Kaynak: AA