LONDRA (AA) - GÖKHAN KURTARAN - Londra Borsası Grubu (LSEG) Hisse Senedi ve Türev Piyasaları Direktörü Nicholas Bertrand, Borsa İstanbul’la işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye çok büyük bir ilgi duyduğunu belirtti.
 
 
Bu hafta Borsa İstanbul, Londra Borsası Grubu (LSEG) ile türev ve endeks ürünlerini kapsayan geniş kapsamlı bir anlaşmanın tamamlandığını, anlaşmaya ilişkin törenin ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile gelecek hafta Londra’da yapılacağını belirten Bertrand,  iki borsa arasındaki işbirliğinin geleceğine ilişkin AA muhabirinin sorularını cevapladı.
 
 
Anlaşma kapsamında LSEG’nin Borsa İstanbul’un piyasa kapitalizasyonu ve işlem hacmi bakımından önde gelen şirketlerini içeren BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon ürünlerini yatırımcılara sunabileceğini belirten Bertrand, “Türkiye’ye yatırım noktasında baktığımızda, uluslararası müşterilerimizin veri tabanına baktığımızda, Türkiye’ de yatırım yapmak için çok büyük bir ilgi görüyoruz. Gelişmekte olan ekonomilerin alanında, Türkiye coğrafi konumu ve özellikle genç nüfusu ile son derece ilgi çekici bir piyasa. Yatırımcıların ilgisini çeken bir piyasa" diye konuştu.
 
 
İşbirliği anlaşması çerçevesinde Borsa İstanbul’un gelişimini ve uluslararası piyasalara daha fazla açılmasını destekleyebileceklerini vurgulayan Bertrand, şöyle dedi:
 
 
“İstanbul’daki dostlarımızla birlikte bu anlaşma için çok çalıştık. Anlaşmanın asıl hedefi Türkiye’de borsanın likiditeye ve uluslararası topluma olan erişimini artırmak. Ben Londra Borsası’nın uluslararası ağının Borsa İstanbul’a çok şey kazandırabileceğini düşünüyorum. Özellikle de bu anlaşmanın merkezini oluşturan endeks türevleri alanında” ifadelerini kullandı.
 
 
 
- İlk adım yılın 2. yarısında
 
 
 
Bertrand, LSEG’nin iştiraki olan takas kuruluşu London Clearing House'nin (LCH.Clearnet)  merkezi karşı taraf işlevini üstleneceğini, gerekli izinlerin alınması ve müşteri hazırlığına bağlı olarak, bu ürünlerin Londra Borsası’nda 2015’in ikinci yarısında işleme açılabileceğini söyledi.
 
 
Uzun vadede Türk şirketlerinin Londra Borsası’nda da işlem görebilmesine dair bir hazırlık olup olmadığı sorusuna Bertrand, “Şu anda bu konu yok. Fakat anlaşmamız kapsamındaki ürünlerin yılın ikinci döneminde işleme açılmasını planlıyoruz. Şu anda mevcut ürünler müşterilerimizin en çok ilgilendiği ürünler arasında. Borsa İstanbul’la daha fazla türev piyasası ürünü geliştirilmesi alanında birlikte çalışacağız” yanıtını verdi.
 
 
Londra Borsası’nın uluslararası ağı ve türev piyasaları alanındaki deneyimiyle Borsa İstanbul’a katkıda bulunabileceğinin altını çizen Bertrand, şöyle dedi:
 
 
“Türkiye gerçekten çok hızlı gelişen bir piyasa, hali hazırda Borsa İstanbul son derece başarılı. Çok hızla gelişti. Fakat bu gelişim hızını daha artırmanın yolu ise piyasaya erişimi olmayan bazı müşterilerin piyasaya erişimini sağlamaktır. Biz ayrıca Türkiye ekonomisi ve piyasasının gücünü kendi müşterilerimiz ve iletişim kanalları yoluyla tanıtabiliriz.” 
 
 
Londra Borsası’nın ilerleyen dönemde Borsa İstanbul’un özelleştirilmesiyle ilgilenip ilgilenmediği sorusuna ise Bertrand, şu yanıtı verdi:
 
 
“Bu işbirliği anlaşmamız henüz bir ilk adım. Şu anda Borsa İstanbul’la üzerinde anlaştığımız ürünleri sunabilmekle ilgileniyoruz. Ne gibi fırsatların olabileceğini ve her iki tarafında daha büyük bir ortaklık yapma isteklerini gelecekte göreceğiz.” 
 
 
 
- Londra Borsası
 
 
 
Tarihi 1801'e kadar giden Londra Borsası Grubu (LSEG), dünya finansının merkezinde yer alan ve çeşitli hizmetler sunan uluslararası bir grup olarak varlığını sürdürüyor.
 
 
LSEG, Londra Borsası, Borsa Italiana, Avrupa’nın önde gelen sabit getirili araçlar piyasası MTS ve tüm Avrupa’yı kapsayan pay platformu Turquoise’ın da dahil olduğu, geniş bir yelpazeye yayılan uluslararası pay, borçlanma ve türev araçları piyasalarını işletiyor. Grup, bu piyasalar sayesinde, uluslararası şirket ve yatırımcılar için, Avrupa sermaye piyasalarına erişim sağlıyor.
 
Merkezi Londra’da bulunan LSEG, 2 bin 800 personelle faaliyet gösteriyor.
 
Bu hafta Borsa İstanbul, Londra Borsası ile “Türev Ürünler” ve “BIST Endeksleri Ortaklığı” anlaşmalarının imzaladığını duyurmuştu.  Anlaşma kapsamında Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Londra Borsası Türev Ürünleri Piyasasında işleme açılacağı belirtilmişti.
 
 
Author: Gökhan Kurtaran
Publisher: Ali Bayaslan