Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranının yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkarıldığını duyurdu.

Merkez Bankası'nın faiz kararı, ABD, AB ve İngiltere'nin Rus bankalarını finans piyasalarından dışlama kararının ardından geldi.

İngiltere'deki herhangi bir kurumun Rusya Merkez Bankası, maliye bakanlığı ve varlık fonuyla işlem yapması yasaklandı.

Hükümetin açıklamasında "İngiltere hükümeti, ivedilikle İngiliz özel ve tüzel kişilerinin Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı'yla işlem yapmasının yasaklanmasına yönelik sınırlamaları hayata geçirmek için gerekli adımları atacak" denildi.

Ruble, hafta sonunda bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi Swift'ten dışlandığının ortaya çıkmasından sonra rekor seviyede düşmüştü.

Rusya Merkez Bankası mevduat sahiplerinin bankalara akın edebileceği kaygıları üzerine sükunet çağrısında bulundu. Banka, "finansal istikrarı koruyacak ve operasyonel devamlılığı sağlayacak kaynak ve araçlara sahip olduğunu" duyurdu.

Varlık yönetimi şirketi Charles Stanley'nin kıdemli yatırım yöneticilerinden Will Walker-Arnott, BBC'ye "Rusya giderek küresel finans sisteminden dışlanmış bir parya ekonomi haline geliyor" dedi.

Artan gerilim Brent petrolün varil fiyatının yüz doların üzerine çıkmasına neden oldu. Mali istikrarsızlık kaygıları nedeniyle Londra Borsası'nda FTSE 100 endeksi yüzde 1'den fazla düştü. Paris ve Frankfurt borsalarındaki düşüş yüzde 2 civarında.

Ham petrolün fiyatı yüzde 4,5 artarken dolar ve altın değer kazandı.

Avrupa Birliği, ABD ve müttefiklerinin bazı Rus bankalarını SWIFT'ten dışlama kararı Ukrayna'yı işgali sonrası Rusya'ya uygulanan en ağır yaptırımlardan biri oldu.

Rusya Merkez Bankası'nın varlıkları da dondurulacak, ülkenin deniz aşırı rezervlerine erişimi sınırlanacak.

Ortak açıklamada amacın 'Rusya'nın uluslararası sistemden daha da dışlanması' olduğu belirtildi.

Rusya, petrol ve gaz ihracatı için SWIFT sistemine bağımlı.

Rus lider Vladimir Putin'in Rusya'nın nükleer silahları da içeren "Caydırıcı Kuvvetleri'ne 'özel alarm' vermesinin de yatırımcıları tedirgin ettiği belirtiliyor.

Geçen hafta kredi derecelendirme şirketi Moody's geçen hafta Rusya'nın kredi notunun "Çöp" statüsüne indirilmesi seçeneğini değerlendirmeye aldığını açıklamıştı. (BBC TÜRKÇE)