Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Orta Vadeli Program hedeflerini tutturabilmemiz için tatlandırıcılara ihtiyacımız var. Bu tatlandırıcılardan en önemlilerinden bir tanesi Merkez Bankasının faiz oranlarını indirmesi, buna bağlı olarak da kredi maliyetlerinin aşağı çekilmesi" dedi.
 
Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Merkez Bankasının faiz oranlarını indirmesi gerektiğine" ilişkin sözlerini değerlendirdi.
Sanayiciler olarak Merkez Bankasının para politikasından ve aşırı değerli TL'den daha önce de şikayetçi olduklarını belirten Özdebir, ASO olarak Bankanın son faiz kararından önce de faizlerin artırılmaması yönünde görüş bildirdiklerini dile getirdi.
"Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun (PPK) faizleri indirmesinde fayda var" ifadesini kullanan Özdebir, seçimlerin ardından ülkede siyasi istikrar ortamının oluştuğunu ve ülkeye para girişinin başladığını kaydetti.
Son dönemde KOBİ'lerin kullandığı kredilerin maliyetinin yüzde 20'lere kadar yükseldiğine işaret eden Özdebir, "Bu kar marjları ile yatırım yapılabilmesi çok zor. Hem TL'nin aşırı değerlenmemesi hem de yatırım fikrinin tekrar heyecanlandırılması için Merkez Bankasının faiz kararını gözden geçirmesi lazım. Merkez Bankasının da çok farklı düşündüğünü zannetmiyorum" diye konuştu.
Yatırımcının sermayeye ihtiyaç duyduğunu ve bunu biriktiremediği için borç almak durumunda kaldığını anlatan Özdebir, bu anlamda kredi maliyetlerinin düşmesi ve TL'nin yabancı paralar karşısında gerçek değerinin muhafaza edilmesi anlamında Merkez Bankasının tedbir alması gerektiğini dile getirdi.
- "OVP hedeflerinin tutması için tatlandırıcılar lazım"
PPK'nın gerekli çalışmaları yapacağına inandığını kaydeden Özdebir, faiz oranlarının "28 Ocak 2013 tarihinden önceki seviyelere indirilmesinin" önemine dikkati çekti.
Bu yıl için Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefinin tutturulması anlamında da faizlerin aşağı çekilmesinin önemli olduğunu anlatan Özdebir, şunları söyledi:
"17 Aralık olaylarından önce Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kredi kartlarının sınırlandırılması ile ilgili birtakım paralel kararlar aldı. Ancak arkasından gelen konjonktürde moraller bozuldu, işler dondu, cirolar azaldı, kurlardaki artışlardan maliyetler yükseldi. Bütün bunlar, ekonomi üzerinde beklenmedik etkiler yaptı. Bu düzenlemeler yapıldığı sırada seçim sürecinde yaşamış olduğumuz olayların hiçbiri aklımızda yoktu. Eminim, bu kararları alanların da akıllarında yoktu. OVP'yi tutturabilmemiz için tatlandırıcılara ihtiyacımız var. Bu tatlandırıcılardan en önemlilerinden bir tanesi Merkez Bankasının faiz oranlarının indirilmesi, buna bağlı olarak da kredi maliyetlerinin aşağı çekilmesi. Bu işlemlerin yapılması lazım ki yatırımlara, üretimlere devam edelim."
Kaynak: AA