İngiltere’nin ilk Türk camisi Ramadan Cami (Masjid Ramadan), dünyanın en popüler kripto para birimlerinden Bitcoin ve Ethereum ile zekât ve sadaka kabul edeceğini duyurdu.

RAMADAN Cami’de pazartesi günü düzenlene basın toplantısında ilk olarak Londra’da İslami finans konusuna odaklanan bir start-up olan Blockchain firması Combo Innovation’ın kurucusu Gurmit Singh konuştu. Kripto parayı güvenli bir şekilde nasıl alacakları, muhafaza edecekleri ve satacakları konusunda camiye danışmanlık yapan Singh, dünyada bin 820 çeşit kripto para birimi kullanıldığını söyledi. Pazarın yüzde 36’sını Bitcoin, yüzde 7’sini ise Ethereum’un oluşturduğunu belirten Singh, şöyle dedi:

“Kripto paranın toplam piyasa değeri 290 milyar sterlin. Yalnızca Bitcoin’inki ise 104 milyar sterlin. Dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan Müslümanlar, eğer Bitcoin’in sadece yüzde 1’ine sahipseler (1.04 milyar sterlin), 26 milyon sterlin zekât vermeleri gerekiyor. Gerçek rakam muhtemelen bundan çok daha fazla. Şu anda neredeyse hiçbir cami veya İslami yardım kuruluşu kripto para ile zekât kabul etmiyor. Çok önemli amaçlar için kullanılabilecek milyonlarca sterlini bu şekilde kaybetmiş oluyorlar.”

‘BAŞKA YERDEN YARDIM ALMIYORUZ’
Ramadan Cami Yönetim Kurulu Başkanı Erkin Güney, bu seneki zekâtın camide gerekli onarımları yapmada, yoksul Müslüman ailelerin cenaze masraflarına yardımcı olmada ve ihtiyaç sahiplerine yardımda kullanılacağını söyledi. Güney, “Küçük, bağımsız bir camiyiz ve hiçbir yerden destek almıyoruz. Düzenli olarak, Müslüman olsun olmasın, bölge halkına hizmet ediyoruz. Desteğinize ihtiyacımız var. Müslümanlar zekât ve sadakalarını websitemizden Bitcoin ve Ethereum olarak yapabilirler” dedi.

‘YENİ BİR ŞEY AMA...’
Ramadan Cami’nin ‘Dini Danışman’ı Zayd al Khair, “Kripto para yeni bir şey ama kullanımı artıyor. Bu şartlarda, birisinin yol göstermesi gerekiyor. Biz bu çığır açan kampanyayı başlattık. Eğer başarılı olursa, eminim birçok cami ve (İslami) yardım kuruluşu da kripto parayı kabul edecek” iddiasında bulundu
Kripto para kullanımının toplumda yarattığı tartışmaları, İslam hukukunu takip eden Müslümanlar için bu durumun daha da karışık olduğunu dile getiren Zayd al Khair, şöyle dedi:
“Bazı İslam alimleri kripto paranın lehine açıklamalarda bulundu ve bugünkü endişelerin aynısının, insanlar altından kağıt paraya geçerken de yaşandığını belirttiler. Mısır müftüsü gibi diğer alimler ise regülasyonu yapılmadığı ve anonim kullanımı sebebiyle kripto paranın suç işlemek için kullanılabileceğini düşünmeleri sebebiyle karşı çıktılar.”

BAĞIŞLARI PARAYA ÇEVİRECEK
Ramadan Cami’nin imamlarının, yönetim kurulunun ve danışmanlarının, kripto para ile bağışı kabul etmeden önce iki tarafın tezlerine de baktığını belirten Zayd al Khair, “Hiçbir para veya para birimi helal ya da haram olamaz. Yönlendirme, onun temsil ettiği değer ile alakalıdır. Eğer caiz bir yol ile gönderildiyse helaldir. Her zaman nakit bağışların kaynağını bilmiyoruz ama onları da iyi niyetle değerlendiriyoruz” dedi.
Bu arada cami bağışları alır almaz paraya çevirecek. Böylece dengesiz bir değere sahip olan Bitcoin’in yarattığı endişelere fırsat vermeyecek ve İslam’ın spekülasyon kuralını ihlal etmeyecek.