Eski ABD Başkanı George Herbert Walker Bush 94 yaşında hayatını kaybetti. Bush'un ölümünü, bir diğer eski ABD Başkanı olan oğlu George W. Bush duyurdu.

1989 - 1993 yılında ABD'nin 41. başkanlığını yapan Bush yerel saatle Cuma akşamı 22:10'da yaşamını yitirdi.

Soğuk Savaş'ın sonlandığı ve Saddam Hüseyin'e karşı Birinci Irak Savaşı'nın yürütüldüğü yıllarda başkanlık yapan Bush'un sağlığı son yıllarda kötüleşiyordu.

Bush'un eşi Barbara Bush da yedi ay önce hayatını kaybetmişti.

2. DÜNYA SAVAŞINDA KULLANDIĞI SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Bush iki dönem boyunca Ronald Reagan'ın yardımcılığını yaptıktan sonra ABD Başkanlığı'na seçilmiş, 1836'dan beri yardımcılıktan başkanlığa geçebilen ilk kişi olmuştu.

Cumhuriyetçi Bush, yeni vergi getirmeyeceği sözüyle iktidara geldikten sonra bazı vergileri artırması nedeniyle oy kaybetmiş ve 1992'deki seçimde Demokrat aday Bill Clinton tarafından yenilmişti.

Siyasi kariyeri Pearl Harbor'un ardından gönüllü olarak orduya katılan Bush, havacı birliğine girmiş, 18 yaşında ABD'nin en genç savaş pilotlarından biri olmuştu.

İkinci Dünya Savaşı sırasında kullandığı savaş uçağı Japonlar tarafından denize düşürülmüş, şans eseri tam yanında su yüzeyine çıkan bir denizaltı tarafından kurtarılmıştı.

PETROL ŞİRKETLERİ KURDU

1945'te Barbara Pierce ile evlendi; çiftin altı çocuğu oldu. Askerliğin ardından aile geleneğini izleyerek Yale Üniversitesi'ne girdi ve 1948'de buradan mezun oldu. Babasının şirketinde görev almak istemedi. Ancak babasının iş bağlantıları sayesinde, taşındığı Texas'ta petrol arama donanımı pazarlamaya başladı. Zapata Petroleum Corporation (1953) ile Zapata Off-Shore Company (1954) gibi petrol şirketlerinin kurucu ortağı oldu.

CIA BAŞKANLIĞI YAPTI

1959'dan itibaren Houston'da Cumhuriyetçi Parti'de etkin görev aldı. 1966'da Cumhuriyetçi Parti'den Temsilciler Meclisi'ne seçildi. 1970'te bu sandalyeyi bırakarak Senato seçimlerine katıldıysa da başarısız oldu. Başkan Richard Nixon, Bush'u ABD'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçiliğine atadı. Birçok görevde bulunan Bush, 1976-1977 yıllarında Merkezi Haberalma Örgütü'nün (CIA) başkanlığını da yürüttü. 1980'de Ronald Reagan'ın mevcut başkan Jimmy Carter'a karşı kazandığı seçim zaferiyle Bush da başkan yardımcısı oldu. 1985'te Reagan'ın kalınbağırsağındaki urun alınması amacıyla ameliyat edilmesi nedeniyle ABD tarihinde başkanlık yetkilerini devralan ilk başkan yardımcısı oldu.

CUMHURİYETÇİLERİN TEK ADAYIYDI

1988 başkanlık seçimlerinde neredeyse rakipsiz biçimde partisinin adayı oldu ve Demokrat Parti'nin adayı Yunan asıllı Massachusetts Valisi Michael Dukakis karşısında halkın yüzde 54'ünün oyunu alarak seçimi kazandı.

PANAMA İŞGALİNİN EMRİNİ VERDİ

Aralık 1989'da, ABD'de uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Panama lideri General Manuel Antonio Noriega'yı devirmek amacıyla ABD kuvvetlerinin bu ülkeyi işgal etmesi emrini verdi. Öte yandan Nikaragua'nın demokratik seçimlere yönelmesi üzerine ABD'nin bu ülkedeki ayaklanmacılara yönelik yardımını kesti. Doğu Avrupa'daki köklü siyasal dönüşümleri destekleyen Bush, Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'la birkaç kez buluşarak karşılıklı silahsızlanmada çok önemli adımlar atılmasını sağlayan antlaşmalara imza koydu.

IRAK'IN KUVEYT İŞGALİ VE KÖRFEZ SAVAŞI

Irak'ın 2 Ağustos 1990'da, Kuveyt'i işgal etmesi üzerine Bush, Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle ABD öncülüğünde geniş bir uluslararası ittifakın oluşmasını sağladı. Irak'ın BM ambargosuna karşın çekilmemesi üzerine Basra Körfezi'nde konuşlandırılmış ABD askerlerinin sayısını birkaç ay içinde yaklaşık 500 bine çıkardı. 17 Ocak 1991 gecesi ABD hava saldırısıyla başlayan Körfez Savaşı 28 Şubat'ta son buldu. Savaştan sonra 12 yıl Irak'a ambargo uygulandı ve Irak'ın kuzeyinde (36.Paralel) Irak'a ait uçakların uçması yasaklandı.

60 MİLYAR DOLARLIK SAVAŞ

Bush'un Irak'a yönelik gerçekleştirdiği Birinci Körfez Savaşı, "Çöl Fırtınası Harekâtı" adıyla da anıldı. Bush, Irak Savaşı'nda, II. Dünya Savaşı'ndan sonra en geniş çaplı askeri koalisyon gücünün ortaya çıkmasını sağladı. Bu savaşta ABD'nin yanısıra Birleşik Krallık, Fransa, Suriye, Mısır ve Suudi Arabistan öne çıkan isimler oldu. Suudi Arabistan savaşın 60 milyar dolar tutan maliyetinin 36 milyarlık kısmını tek başına karşıladı. Körfez Savaşı, dünya savaş tarihine, televizyonlardan canlı izlenen ilk savaş olarak geçti. Baba Bush, 1993 yılında Demokratlar'ın başkan adayı Bill Clinton'a mağlup olarak siyaset sahnesinden çekildi.

KÖRFEZ SAVAŞINDA KAYIPLAR

Körfez Savaşı modern tarihte yaşanmış savaşlar içinde belki de askeri bilançosu en orantısız olanıydı. Irak'ın kayıpları hakkında kesin rakamlar olmamakla beraber, savaş sırasında Irak kuvvetlerinin, Kuveyt cephesinde bulunanlar da dahil yaklaşık 20.000-35.000 ölü ve 75.000 üzerinde yaralı verdiği kesin gibi görünmektedir.

Irak'ın komuta ve kontrol merkezlerinin yer aldığı Bağdat özellikle savaşın ilk günlerinde yoğun hava saldırılarına maruz kaldı. Askeri komuta merkezlerinin sivil yerleşmelere yakın olması, hem koalisyon güçlerinin hava harekatı sırasında hedef gözetmemesi, hem de Saddam yönetiminin önemli hedefleri insan kalkanıyla çevirmesi sivil ölümleri daha da artırdı. Irak'ın askeri kayıpları gibi sivil kayıpları da hayli yüksek oldu; kesin bilgiler olmamakla birlikte Irak'ın yaklaşık 100 bin sivil kayıp verdiği tahmin edilmektedir.

Buna karşılık müttefik kayıpları çarpışmalar sırasında 190; dost ateşi, kaza ve öteki terslikler sonucunda da 358 dolayında olmak üzere tahmin edilenin çok altında bir düzeyde kaldı.