Öztürk ifadesinin başında, "Askeri darbeyi planlayıp yöneten bir kimse değilim. Bu askeri darbeyi kimin planlayıp yönettiğini bilmem" dedi

Öztürk, 15 Temmuz akşamı Akıncı Üssü'ndeki lojmanda olduğunu, hareketliliği televizyonda gördüğünü, Hava Kuvvetleri'nin kendisini arayıp Ankara'daki uçakların alçaktan uçuş yapmasını durdurmasını istediğini, bunun üzerine üs komutanlığına gittiğini belirtti.

'İkna etmeye çalıştım'

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da üste bulunduğunu belirten Öztürk ifadesine şöyle devam etti:

"Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile birlikte çay içiyordu. Bana "Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et" dedi. Ben onlarla konuşmaya başladım. Bu sırada İstanbul'da tankların üzerine insanlar çıkmıştı. Üste oda içerisinde televizyon açıktı. Bunları görebiliyordum. Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli'ye darbenin başarılı olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini, halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatıp ikna etmeye çalıştım.

"Kendilerine itiraz ettikçe bağırıp çağırdım. Aynı şekilde Genelkurmay Başkanı da onları ikna etmeye çalıştı."

"Benim telkinlerim sonuç verdi. İkna oldular. Yeni uçak üsten havalanmadı. (…) Sonunda onlar ikna olunca Genelkurmay Başkanı, Başbakan'la görüştü. Bana "Sen burada kal, bunları iyice ikna et, dedi. Sonra helikoptere binip Başbakanlığa gitti." Bir saat kadar üste kaldığını, daha sonra Başbakanlığa gitmek amacıyla helikoptere gittiğini belirten Öztürk, binmeye çalışırken ateş açıldığını ve yaralandığını söyledi.

'Paralel yapıyla mücadele için elimden geleni yaptım'

İlerleyen saatleri üste geçirdiğin burada 10 generalin zorla tutulduğunu öğrendiğini, bunu Genelkurmay İkinci Başkanı'na anlattığını belirten Öztürk üsten ayrıldıktan sonra evine geçtiğini söyledi.

Öztürk ifadesinde "Ben ordu içindeki paralel yapı ile mücadele etmek için elimden gelen gayreti gösterdim" dedi ve "Bu askeri darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum ancak bu işi TSK içerisinde kimin organize edip gerçekleştirdiğini kestiremiyorum" diye konuştu.

Akın Öztürk'ün yanı sıra toplamda 26 general darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla tutuklanmış durumda.