Emniyet Genel Müdürlüğü, asker, polis, koruma ekipleri ile şehir içinde yolcu taşımacılığı yapan taksi, dolmuş ve otobüs sürücülerine emniyet kemeri takma zorunluluğu getirdi. Motorlu bisiklet ve motosikletler ile elektrikli bisikletlerde, sürücülerin koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı takması zorunlu oldu.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Hamza Altıntaş, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Ticari araç sürücülerinin, güvenlik unsurlarımız, polisimiz, jandarmamızın daha önce emniyet kemeri takma mecburiyeti yoktu. Bu, dünya sağlık örgütü tarafından eleştiriliyordu" dedi.
CEZASI 80 LİRA
Değişiklikle birlikte görevli olsa dahi emniyet kemeri takmayan asker ve polislere, devlet büyüklerinin güvenliğini sağlayan ekiplere, ambulans şoförlerine, şehir içlerinde yolcu taşımacılığı yapan taksi, dolmuş, otobüs sürücülerine Trafik Kanunu'nun 78/1-a maddesi uyarınca 80 TL ceza kesilecek.
Ayrıca, Karayolları Trafik Kanununa göre, emniyet kemeri takmayanlara 15 ceza puanı veriliyor. Düzenlemeyle çeşitli imtiyazlarda ortadan kaldırıldı.
Ceza yemek istemeyen otobüs yolcusu, kemerini taksın
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle, otobüslerde emniyet kemeri takmayan yolculara da ceza yazılabileceği bildirildi.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan ve Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, şehirlerarası otobüslerde yolcular için de emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.
Kayseri ve Sivas'ta geçen ay meydana gelen iki trafik kazasında 30 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, gündeme gelen otobüslerde emniyet kemeri takma zorunluluğunun, yerinde bir karar olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Son beş yıldır üretilen otobüslerimizdeki tüm koltuklarda emniyet kemerleri mevcut. Host ve hostesler yolculuğa başlamadan yolcularımızı bu konuda uyarıyorlar. Görevli arkadaşlarımız anonslarının ardından yolcularımızın kemer takıp takmadıklarını koridordan kontrol edecek ve takmayanlara, takmaları konusunda ricada bulunacak."
Erdoğan, sektör olarak düzenlemeden memnun olduklarını ancak anons ve kontrollerini yaptıktan sonra yolcunun sıkılarak emniyet kemerini çıkarmasından çekindiklerini vurguladı.
Bu durumda yolcuyla karşı karşıya gelmemek adına bundan daha fazlasını yapamayacaklarını dile getiren Erdoğan, "Nasıl otomobilde emniyet kemerini takmayanlara çevirmelerde ceza uygulanıyorsa, yolcu otobüslerinde de yazılacak. Bizim burada görevimiz emniyet kemerini bulundurup, yolcularımızın kemerini takmalarını temin etmek. Kısaca ceza yemek istemeyen otobüs yolcusu, kemerini taksın" diye konuştu.
Kaynak: AA