Van-Başkale-Hakkari karayolunda asker ve PKK'lı kılığına girerek 20 ayrı gasp olayını gerçekleştirdikleri iddiasıyla "Nitelikli yağma, nitelikli yağmaya teşebbüs, silahla yaralama, 6136 sayılı yasaya muhalefet" suçlarından yargılanan Latif Acar, Fesih Ayhan, İsmail Kılıç ve İsmail Şimşek,  Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.
 
Davanın karar duruşmasında, mahkeme heyeti, sanıklara "Nitelikli yağma, nitelikli yağmaya teşebbüs, silahla yaralama, 6136 sayılı yasaya muhalefet" suçlarından toplam 117 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
 
Mahkeme heyeti, gerekçeli kararında, sanıkların Van-Başkale-Hakkari karayolundan geçen araçları durdurarak araçta bulunan kişilerin para ve değerli eşyalarını alma konusunda irade ve eylem birliğine vardıkları, bu amaçla aralarında gasp olayını gerçekleştirmek için birlik ve örgüt kurdukları, sanıkların muhtelif tarihlerde mağdur ve müştekilerden cep telefonu, para ve araç gasp ettikleri iddiasına yer verdi.
 
Sanıklardan Latif Acar'ın ifadesinde, Van-Başkale bölgesinde gittikleri silahlı gasp olaylarında 50 lira karşılığında gözcülük yaptığını bildirerek, diğer sanıkların hücum yelekleri giyip puşi ile yüzlerini kapattığını, kendisinin de Hakkari'den Van'a giden araçlar hakkında sanıklara bilgi verdiğini ve bu yöntemle gasp olaylarını gerçekleştirdiklerini belirtti.
 
Gerekçeli kararda, gözcülerden gerekli bilgileri aldıktan sonra yolu taşlarla trafiğe kapatarak araçların durmasını sağlayan sanıkların, araçlarda bulunan kişileri indirip üst araması yaptıklarına ve değerli eşyaları alarak araçları gasp ettiklerine yer verildi.
 
Yargıtay ceza dairelerinin ilgili kararlarına da atıfta bulunulan gerekçeli kararda, TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca "nitelikli yağma ve nitelikli yağmaya teşebbüs" suçlarını işleyen sanıklara verilen cezalarda indirim yapılmadığı ifade edildi.
 
Gerekçeli kararda bulunan telefon kayıtlarında da sanıkların yoldan geçen araçların markası, içindeki kişi sayısı, yoldaki araç yoğunluğu gibi konularda gözcülerden bilgi aldığı ve uygun buldukları araçları durdurarak olayı gerçekleştirdiği kaydedildi.