Orman yangınlarına müdahalelerde Türk Hava Kurumu'nun (THK) rolü ve uçaklarıyla ilgili çıkan tartışmalara dair açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "THK ile problemimiz yok, THK'nın elindeki uçaklarla problemimiz var" dedi.

THK da kiralama yoluyla 20 hava aracının yangınlara müdahalede kullanıldığını duyurdu.

Resmi açıklamalara göre, çıkan orman yangınlarından 57'si kontrol altına alındı.

Manavgat, Marmaris ve Bodrum'da bazı köy ve mecralar ile turistik tesislerin bazıları tahliye edildi. Ayrıca binlerce hayvanın da öldüğü belirtildi.

'Marmaris'te yerleşim yerlerine tehdit yok'

Bakan Pakdemirli bu sabah yaptığı açıklamada, aktif olan tüm yangınlarda söndürme çalışmalarında iyiye doğru bir gidişin olduğunu söyledi.

Yangın söndürme çalışmalarında 3 uçak, 9 insansız hava aracı, 1 insansız helikopter, Manavgat'ta kullanılan 1 yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinası ve 4 binin üzerinde personelle devam edildiğini açıklayan Pakdemirli, "Marmaris'teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var" dedi.

THK: 20 hava aracıyla müdahale ediyoruz

Medyada Türk Hava Kurumu'nun (THK) sahip oldukları uçakların ihaleye çıkarılmaması sebebiyle kullanılamadığı yönünde bazı haberler yer aldı. 

Bu iddialar üzerine gece saatlerinde Twitter'dan bir açıklama yayımlayan THK, 3 uçak ve 18 helikopter olmak üzere 20 hava aracının Manavgat da dahil olmak üzere tüm ülkedeki yangınlara müdahale ettiğini bildirdi.

THK açıklamasında uçaklarla ilgili şu bilgiler verildi:

"Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde, 3 adet Beriev BE -200 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterler, olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuzca operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat'taki yangın dahil ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır."

Bakan Pakdemirli: Turizm tesisleri için ormanların yakılmasına gerek yok

Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının kullanımı ile ilgili tartışmalara da değinen Pakdemirli, "THK ile bir problemimiz yok. THK'nın elinde uçaklarla problemimiz var. Uçabilecek kapasitede uçaklar değil. Uçsa dahi performans verecek kapasitede değil" diye konuştu.

Yangınların yaşandığı orman bölgelerinin imara açılmak için kasıtlı yakıldığı yönündeki iddialara cevap veren Bakan Pakdemirli, "Turizmle ilgili tesis yapılacaksa bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim" dedi.

Bakan Pakdemirli ayrıca zarar görenlerin Bağkur, SGK, ziraat, Tarım Kredi ve TARSİM borçlarının, kredi borçlarının erteleneceğini söyledi.

Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yangınların çıkış şekilleriyle ilgili bazı şüphelerin olduğunu ve bu konuda yürütülen çalışmalar kapsamında bazı şüphelilerin gözaltına alındığını belirtti. Ancak Çavuşoğlu gözaltılarla ilgili daha fazla detay vermedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Antalya'da toplamda 2 bin 300 yapının yangın sebebiyle etkilendiğini ve hasar tespit çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

THK Başkanı'nın düğüne gitmesi eleştirilere neden oldu

THK'nın kayyum başkanı Cenap Aşçı, CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Bu akşam bir özel durumum vardı. Çocukluğundan beri büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı. Oraya gitmek durumunda kaldım" şeklinde sarf ettiği sözleri eleştirildi.

Ölen kişi itfaiyeciler için su taşıyordu

Marmaris'teki yangında motosikletiyle kaza yaparak alevlerin arasında kalan ve ardından da yaşamını yitiren 25 yaşındaki Şahin Akdemir'in, sosyal medyada gönüllü olarak itfaiyecilere su taşıdığı görüntüleri ortaya çıktı.

Akdemir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Su taşımaya devam. Yangıncılara su taşıyacağız yine. Allah hayırlarımızı kabul eylesin" ifadelerini kullandı.

Turizm sektöründe çalıştığı belirtilen Akdemir'in cesedi Marmaris Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Ölen çiftin yangın esnasında kapılarının kilitli olduğu belirlendi

Manavgat'taki yangında hayatını kaybeden iki kişi ise Osman ve Şehri Kardaş çifti oldu. Çiftin cansız bedenlerinin evin banyosu ve mutfağında bulunduğu ve odaların kapılarının da kilitli olduğu belirlendi.

Çiftin oğlu Deniz Kardaş DHA'ya yaptığı açıklamada "Babam aradı, 'Yangın evin etrafını sardı, yetiş' dedi. Hemen gelmeye çalıştım. Yollar kapalıydı. İtfaiyeyi aradım. Gelemedim. En sonunda gelip baktığımda her yer kül olmuş. Babam ve annem içeride yanmış" ifadelerini kullandı.

Kardaş, yangın esnasında kapıların kilitli olmasını şüpheli bulan Manavgat Cumhuriyet Savcılığı'nın, otopsi talep ettiğini de sözlerine ekledi.

'Erdoğan, anlık bilgi alıyor'

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Antalya'da bulunan Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile "telefonda sürekli görüşerek" çalışmalar hakkında anlık bilgi aldığını aktardı.

AA'ya göre, Erdoğan, yangınların kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirtti.

Yangınların nedeniyle ilgili soruşturma başlatıldı

Bakan Pakdemirli, dün gündüz saatlerinde yaptığı açıklamada da, yangınların nedeniyle ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Pakdemirli, "Yangınların sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma ve araştırma ilgili kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle yapılıyor" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat'taki yangının aynı anda birden fazla noktada başladığını belirterek, sabotaj ihtimalini safdışı bırakmadıklarını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü açıkladı. 

Özkoç, "(Soylu) Ülkemizin çeşitli yerlerinde çıkan orman yangınlarının bir sabotaj sonucu çıktığına dair istihbarat bilgisine henüz ulaşılamadığını söyledi. Yangınların aşırı sıcak dolayısıyla çıkabileceğini düşündüklerini ifade etti" dedi.

Özkoç ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde, milletvekilleri ve belediye başkanlarının yangınla mücadele çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. 

Yangınlarla ilgili hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı da açıklandı.

Pakdemirli, yangınlara iki insansız hava aracı, üç uçak, 38 helikopter, bir insansız helikopter, 680 arazöz ve 4 bin personelle müdahale edildiğini duyurdu. 

Türk Hava Kurumu da yaptığı açıklamada, Manavgat dahil çeşitli bölgelerde üç yangın söndürme uçağı, 15 helikopter ve iki yangın söndürme helikopteri ile müdahale ettiklerini belirtti.

Dünyadan destek mesajları

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı dilediğini söyledi.

Zelenski, "Ukrayna, Türkiye'ye gereken her türlü yardımı sağlayacaktır. Bir yangın söndürme uçağımız yarın Türkiye'ye doğru yola çıkacak. Ukrayna halkı, bu zor dönemde dost Türkiye halkının yanındadır" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Bakan Çavuşoğlu da telefonda bir görüşme gerçekleştirdi.

Dendias, "gerekli olması halinde yardıma hazır oldukları" mesajını iletti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, yangınlarda hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Bayramov, "Bu zor günlerde kardeş Türkiye'nin yanındayız, her türlü desteği göstermeye hazırız" dedi.