İçişleri Bakanlığı tarafından alı­nan yeni bir karara göre, Birleşik Krallık genelindeki banka hesapları üzerinden yapılan göçmenlik kont­rolleri askıya alındı.

Göçmenlerle ilgili ortaya çıkan skandal sonrasında istifa eden eski bakan Amber Rudd’un yerine göreve gelen İçişleri Bakanı Sajid Javid, göçmenlere düşmanca yak­laşma dönemini bitirmek için yeni adımlar atmaya başladı.

Başbakan Theresa May’in yasa­dışı göçmenlerin hayatını zorlaş­tırma planları neticesinde banka hesapları üzerinden uygulanmaya başlanan sıkı kontrollerin gevşetil­mesi için, İçişleri Bakanlığı’nın ban­kalarla iletişime geçme aşamasında olduğu belirtiliyor.

Ocak ayından bu yana, bankala­rın, her üç ayda bir Birleşik Krallık’ta bulunan 70 milyon banka hesabını kontrol etme zorunluluğu bulunuyor.

Kontrol edilen hesaplardan her­hangi birinin yasadışı yollarla ülkede bulunan bir göçmene ait olduğundan şüphelenildiği takdirde ise durum İçişleri Bakanlığı’na bildiriliyor.

İçişleri Bakanlığı, şüpheli hesap­ları gözden geçirdikten sonra ban­kalara harekete geçme talimatı ve­riyor ve alınacak önlemler arasında bu hesapların kapanması da söz ko­nusu olabiliyor.

İçişleri Bakanı Sajid Javid tarafın­dan Salı günü yapılan açıklamada, ya­sadışı göçmenlere ait olduğuna ina­nılan binlerce hesabın işaretlenmesi için halihazırda bankalara talimat verildiği be­lirtildi.

Ancak, Windrush skandalı son­rasında kişilerin hatalı bir şekilde yasadışı göçmen olarak tanımlan­ması gibi sorunlar, yapılan kont­rollerin güvenilirliği konusunda soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Böylelikle, İçişleri Bakan­lığı sözcüsü, banka hesaplarına uygulanan göçmenlik kontrolleri­nin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü tara­fından konuyla ilgili yapılan açık­lamalar şu şekilde:“Uyumlu bir or­tamda savunmasız kişilerin korun­ması ve alınan önlemlere uygun teminatlar geliştirilmesi oldukça önemli. Dikkatli bir değerlendirme sonrasında, banka hesapları için uygulanan kontrollerin genişliğini azaltma kararı aldık.

“Windrush sonrasında, yasal bir şekilde burada olan kişilerin, yasadışı göçmenlikle mücadele etmek için alınan önlemler sebe­biyle yanlışlıkla zarar görmediğin­den emin olmak adına, mevcut ted­birlerin gözden geçirilmesi doğru olacaktır.”

“Yasadışı göçmenlikle müca­dele etmeye ve kurallarımıza ve yasalarımıza uyulmasını teşvik et­meye bağlılıkla devam edeceğiz.”

Hesap kontrollerinin durdurul­ması, yasadışı göçmenler için alı­nan sıkı önlemlerin gevşetilmesi adına alınan ikinci karar oldu.

Bundan önce de bakanlar, göç­menlik kurallarına uymayan kişi­lerin izini takip etmek için NHS’in hasta detaylarını İçişleri Bakanlığı ile paylaşmasını durdurma kararı almıştı.