Ekvador Amazon’da, yeni keşfedilen bir yaban arısı, yalnız örümcekleri za­vallı birer zombi haline getiriyor.

Örüm­cek türü Anelosimus eximius, binlerce aile üyesiyle ayrıntılı kova benzeri ağlar yaratıyor ve sosyal örümcek olarak ka­bul ediliyor.

Anelosimus eximius adlı örümcek türü, normalde sosyal bir tür. Bin­lerce aile üyesiyle birlikte ağ örüyor, avlanma, yavruları büyütme gibi işleri paylaşıyor. Ancak bu yaban arısının kur­banı oluyor. Türün diğer bireyleri de kendi hallerinde yaşıyor. Ta ki Zatypota parazit yaban arısı yumurtalarını bu za­vallı bireye bırakana kadar.

Larva, ölünceye kadar örümcek üze­rinde besleniyor. Larva, örümceği içten içe yediği için örümceğin davranışları da değişiyor. Sürüden ayrılan örümcek tek başına yaşamaya ve kendi etrafına bir ağ örmeye başlıyor. Örümceği ta­mamen yiyip öldüren larva, örümceğin ölmeden önce inşa ettiği kozada geli­şimini tamamlayarak bir yaban arısına dönüşüyor.

Bunu keşfeden Philippe Fernandez Fournier’in araştırması Ecological En­tomology dergisinde yayımlandı. Bi­lim insanının çalışmalarına göre larva, örümceğin aktivitelerini kontrol ediyor.