Avrupa Birliği’nden yapılan açıkla­mada, Türk vatandaşlarına vize mu­afiyeti için gerekli 72 kriterin sağlan­ması konusunda sona yaklaşıldığı belirtildi.

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Türkiye’ye vize serbestisine ilişkin, “Yerine ge­tirilmesi gereken 72 kriteri tamam­lamaya çok yakınız. Türk yetkililer kriterleri en kısa sürede tamamlama konusunda kararlı.” dedi.

Avramopoulos, Brüksel’de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, vize serbestisi konusunda olumlu sinyal­ler olduğunu, anlaşma kapsamındaki “72 kriterden 7 kriter kaldığını” söy­ledi. “Yerine getirilmesi gereken 72 kriteri tamamlamaya çok yakınız. Türk yetkililer kriterleri en kısa sü­rede tamamlama konusunda kararlı.” diyen Avramopoulos, Türkiye’nin AB’nin stratejik partneri olarak kal­maya devam edeceğini vurguladı.

Avramopoulos, Türkiye’nin geç­mişte yaşanan başarısız darbe giri­şimi ve terör saldırıları nedeniyle bü­yük bir baskı altında kaldığı değerlen­dirmesinde bulunarak, “Türkiye’yi, başarısız darbe girişiminin ardın­dan ziyaret ettim. Terör saldırıları bizi şoke ettiği kadar Türk halkının da bir travma yaşamasına neden oldu.” diye konuştu.

Avramopoulos, ayrıca, terörle mücadele konusunda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin öneminin al­tını çizdi.