Rusya'ya ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:

"Rusya ile ticarette 100 milyar dollar hedefi koyduk, ancak pandemi ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bu hedefe ulaşılamadı, yüzde 20'lik düşüş oldu."

"Domates ve diğer ürünlerle ilgili kota artırımı olacak, engelleri ve tarifeleri kaldırarak ticareti artırmamız gerekiyor."

"Türk vatandaşlarına yönelik diplomatik pasaportlara vizelerin kaldırılması gündemde."

"Pandemiyle ilgili ortak aşı geliştirme çalışmalarını ilgili bakanlıkların girişimleriyle güçlendireceğiz.

"Yukarı Karabağ, Suriye, Libya, Ortadoğu, Suriye, Doğu Akdeniz olmak üzere tüm bölgesel konuları ele aldık. Karabağ konusunda Rusya barış gücü sahada, ortak gözlem merkezimiz kuruluyor, bir an önce hayata geçirilecek."

"Kalıcı barışı tesis ederek ilişkileri de normalleştireceğiz. Türkiye-Ermenistan, Azerbaycan-Ermenistan olarak ilişkilerimizi normalleştirebiliriz."

"Suriye'de de kalıcı barış için çabalarımızı sürdüreceğiz. Astana, Soçi süreçlerini destekliyoruz."

"Libya'da devam eden siyasi süreci destekliyoruz... Ortadoğu konusunda Rusya ile görüş birliğinde olmaktan mutluluk duydum."

ABD ve AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları ile ilgili bir soruya ise Çavuşoğlu şöyle cevap verdi:

"Batının uyguladığı yaprıtımlar Rus-Türk ilişkilerini etkilemez... Rusya ve Türkiye bağımsız siyaset güdüyor, kendi çıkarlarını savunuyor ve bunda da dengeyi gözetiyor... Kimden kime yönelik olursa olsun Türkiye yaptırımlara karşı. Rusya'ya, İran'a yönelik yaptrımlara karşı çıktık."

"ABD'nin CAATSA kararı hukuken ve siyasi olarak yanlış bir karar. Bu yaptırım bizim egemenlik haklarımıza saldırıdır. S-400 anlaşması CAATSA kararından çok önce imzalandı. Bu bakımdan da yanlış bir karardır. Biz tüm sorunların diyalog yoluyla çözümünden yanayız. AB'ye de bizim Rusya veya başka ülkelerle ilişkilerimizi sorgulamak yerine, diyalogu tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Bizim Rusya ile ilişkilerimiz NATO'ya alternatif değildir."

Rusya-Türkiye arasındaki koronavirüs konusundaki işbirliği ne içeriyor?

"Covid döneminde Rusya ile iyi bir işbirliğimiz oldu. Sayın Putin, Sputnik V aşısı konusunda Cumhurbaşkanımıza teklifte bulununca, Cumhurbaşkanımız da Sağlık Bakanlığı'na talimat verdi ve harekete geçildi. Sputnik V aşısı ile ilgili bilgiler talep edildi. Bunlar gönderildi."

"İşbirliği sadece aşı tedarikini değil, ortak aşı üretimini, aşının Türkiye'de de üretimini de içeriyor."

Türkiye'nin güçlerini Libya'dan çekmesi ile ilgili soruya Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

"Libya'da kalıcı ateşkes için Rusya ile birlikte çok çaba sarf ettik. Bugün gelinen noktada bu ortak çabaların katkısı çoktur. Türkiye, Libya'da tek çözümün siyasi çözüm olduğuna inanıyor."

"Biz UMH ile anlaşmalar imzaladık. Türkiye'nin askeri danışman ve eğitim çalışmalarını sonlandırması söz konusu değildir. Yönetim değişir, ama anlaşmalar devam eder."