Aslen Kahramanmaraş Afşinli olan ve 32 yıldan bu yana yaşa­mını Londra’da sürdüren Nesimi Erbil, önergesinde büyük bir kit­lenin aile bağları geldiği ülke olan Kuzey Kıbrıs’a seyehat etmek için bir başka ülke yolunu tercih etmek zorunda bırakıldığına belirterek, bunun “İnsan haklarına aykırı” ol­duğuna dikkat çekti.

Türkiye veya birbaşka ülke üzerinden yapılan uçak seyahat­lerinin, aktarma nedeniyle zaman ve yüksek ücretlere malolduğunu hatırlatan Erbil, önergesinde yaşlı, engelli, çocuklu kadın ve çocukla­rın ciddi zorluklar yaşadığını hatır­lattı ve bu engelin kaldırılmasını istedi.

BİZE DÜŞEN BU EN­GELİN KALDIRILMASINI SAĞLAMAK

Önergesi ile ilgili olarak Eurovizyon’a açıklamalarda bulu­nan Nesimi Erbil, Enfield’de yaşa­yan yaklaşık 60 bin Türk’ün büyük bir kısmının aile bağları ve geldiği öz yurdu olarak Kıbrıs’a gittiğini hatırlatarak, “Tatile veya ziyarete giderken Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuş olmadığı için başka ülkeler üzerinden gitmek zorunda kalıyor­lar. Çoğunlukla da Türkiye üzerin­den gidiyorlar. Uçak Türkiye’de inmek zorunda, yolcular başka uçaklara geçmek zorunda kalıyor­lar. Yaşlı, engelli insanlar, kadın­lar çocuklar çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu toplumun seçilmiş­leri olarak bizler Enfield Belediye Meclisi’nde görev yapıyoruz. Di­rekt uçuşların önündeki en bü­yük engelin İngiltere’deki bazı politikalardan kaynaklandığını bildiğimizden, biz de politikacılar olarak bunları aşabilmek için En­field Belediye Meclisi’ne böyle bir önerge verdim. Neticede Belediye Meclisi de bir ‘Mini Parlamento. Bu sorunu çözmek ise bizim sorumlu­luğumuz” dedi.

ÖNERGENİN İÇERİĞİN­DE NE VAR?

Önergenin, “İngiltere’den di­rekt olarak Kuzey Kıbrıs’a, Er­can International Havalimanı’na uçuşların önündeki engelin kaldı­rılmasını” kapsadığının altını çi­zen Nesimi Erbil, “Önergemizde açık olarak direkt uçuşların ‘Ku­zey Kıbrıs Ercan International Airport’a yapılması gerektiğini açık ve net olarak belirttik. Çünkü Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların dün­yaya açılan kapısı Ercan Interna­tional Airport’tur. Bazı siyasiler, kimi yolcuların Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havaalanı’nı kullandığını gerekçe gösteriyorlar ama bu aynı şey değil. İnsanların kendi doğ­duğu ülkeye, vatanına gitme isteği herşeyden önce bir insan hakkı­dır. Dolaylı ve birden fazla uçuş kullanmak zorunda kaldıkları için daha yüksek uçak ücreti ödemek zorunda kalıyorlar. Uzun süre yol­culuk yapmak zorunda kalıyorlar. Bu gibi zorluklar ve engeller, in­sanların memleketlerine, vatan­larına olan bağlarını zayıflatıyor. Böyle bir önergenin Yerel Yöne­tim Meclisi’nden geçmesinin ar­dından merkezi parlamentoya git­mesinin sorunun çözülmesine bir adım olduğunu düşündük. Öner­gemiz Enfield Belediye Meclisinin 21 Mart oturumunda görüşüldü” şeklinde konuştu.

Önergesinde iki ana talepte bulunduğunun altını çizen Erbil içerik ve süreç hakkında şunları söyledi:

“Hükümeti’nin Kuzey Kıbrıs’a di­rekt uçuşlar için gerekli girişimle­rin başlatılması.’ İkincisi de ‘yaşlı, çocuklu kadın, çocuk ve engelli in­sanların bu mağduriyetten kurta­rılması’ talep ediliyor.

Siyasi bir talepte bulunmuyo­ruz ama biz aynı zamanda Türkiye ve Kıbrıs’tan gelip bu ülkeye yerle­şen insanlarımızı temsil ettiğimiz için sorunlarıyla da başkasının il­gilenmesini bekleyemeyiz. Bizim toplum içerisinden seçilenlerin ilgilenmesi gerektiğinden, biz bu görevimizi yerine getirdik.

Bu konuda da bölge milletve­killeri ile yaptığımız temaslarda iki milletvekilinin de konuya sı­cak baktığını söyleyebilirim. Ed­monton Milletvekili Kate Osamor ve Enfield North Milletvekili Joan Ryan ile ay sonunda toplantımız var. Bu toplantıda konuyu gün­deme getireceğim ve Enfield Be­lediye Meclisi’nden geçen bu kara­rın Parlamentoya taşınmasını ta­lep edeceğim. Bu safhadan sonra, Dışişleri Bakanlığı’na ‘gündeme alınması ve ilgilenilmesi’ konu­sunda bir mektup yazılması ge­rekiyor. Bunu da milletvekilleri yapacaktır. Bu önergeden Rum- Yunan kökenli bazı arkadaşlar rahatsız oldular ama özel ilişkile­rimiz nedeniyle karşı çıkmadılar. Meclis’te görüşülmesi sırasında da sessiz kaldılar. Bu sorun bu­radaki bizim toplumumuzun ciddi bir sorunu olduğu için, toplumun sesi olarak gündeme getirdim ve arkasını da takip edeceğim.

Ahmet Karahasan Meclis’te söz alarak desteklediğini açık bir dille ifade etti. Diğer üyeler sessiz kal­mayı tercih ettiler. Sonuç almak için sonuna kadar önergemin ta­kipçisi olacağım. Gerçekleştirebi­lirsek karınca kararınca bir katkı­mız olacak.”

1950’li yıllarda Kıbrıs’tan bir­çok kişi Birleşik Krallığa gelip Enfield’e yerleşti. Bu kişilerden çoğu ailevi bağlarından ötürü ve vatanları olduğu için Kıbrıs’ı ziya­ret ediyorlar.

Kıbrıs’ı ziyaret edenlerin çoğu, Kıbrıs’ın bazı bölgelerinde (Kuzey Kıbrıs Uluslararası Ercan Havaa­lanı) direkt uçuşlarda kısıtlama sebeiyle üçüncü ülkelerden tran­sit yolculuk yapmak zorunda. Bu yolcuların büyük kısmı yaşlı, ço­cuk, engelli, vs.

Bu kişiler uzun saatler yolculuk yapmaktalar ve ek olarak yolcu­luğunu devam etmek için durup uçak değiştirmek zorundalar.

Bu demektir ki, Kıbrıs’a ulaş­mak için yolculukları 10 saatten fazla sürmekte ve iki katı ücret vermekteler.

Yukarıdaki yolcular transit de­ğişmeler ve uzun uçuşlarından se­bep sıkıntı çekmekte ciddi şekilde etkilenmekteler.

İnsanların bu sorunlardan sı­kıntıya uğramaması için, biz be­lediye meclis üyeleri Enfield be­lediye sakinlerini temsil ederek bu meseleyi ciddiye almalıyız ve bu husus ile ilgili bir harekette bulunmaları için hükumete baskı yapmalıyız.

Belediyede üye olarak, Beledi­yeye çağrıda bulunuyorum: Bu sorunu Birleşik Krallık Hü­kumeti öncelik tanımalı. Birleşik Krallık’tan Kıbrıs’a di­rekt uçuşlar için uygulamaya yö­nelik harekete geçilmeli.