Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Afganistan’daki gelişmeler ve göç meselesi başta olmak üzere bölgesel konular ile ikili ilişkiler ele alındı. 

Afganistan’ın bir kez daha kritik bir dönemden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’da yumuşak bir geçiş olmasını temenni ettiklerini, kurulacak yeni hükümetin Afgan halkının çeşitliliğini yansıtacak şekilde kapsayıcı ve temsil edici olması gerektiğini, Taliban’ın bazı Cumhuriyet liderleriyle geçiş dönemi için görüşmelerde bulunmasını bu bakımdan umut verici bulduklarını ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’da geçiş dönemi tesis edilemezse, zaten üst seviyelere ulaşan göç baskısının daha da artacağına, bu durumun herkes için ciddi bir meydan okuma teşkil edeceğine dikkati çekti. 

Avrupa Birliği'nin Afgan halkına Afganistan'da ve Afganistan'a komşu ülkelerde, özellikle İran'da yardım etmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan ve İran’da gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgasının kaçınılmaz olduğunu, bu bakımdan İran’la temas halinde olduklarını ve İran’la sınırlarda ilave önlemler aldıklarını dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç konusunda iş birliğinin karşılıklı anlayış ve çıkarlara dayalı olarak ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği’nden 18 Mart Mutabakatından kaynaklanan yükümlülüklerini samimi bir şekilde yerine getirmesini beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi güvenli üçüncü ülke ilan etmenin uluslararası yükümlülükleri ortadan kaldırmadığını, bu konuda samimi bir işbirliği sergilenmesini beklediklerini ifade etti.

'Olumlu görüşme' 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamaya göre de iki lider yarım saat süren telefon görüşmesi çok olumlu geçti.

İki lider Afganistan’daki son gelişmelerin ışığında ve her iki ülkenin de olası göç akını ile karşı karşıya bulundukları konusunda anlaştı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı gibi, Yunanistan’ın da Avrupanın olası bir göçmen deposu olmayı arzu etmediğinden söz ettiği belirtildi.

Aynı açıklamaya göre, liderler Afgan göçmenlerin mümkün mertebe kendi ülkelerine yakın olması amacıyla, Afganistan'a komşu ülkelerin desteklemeleri konusunda görüş birliği sağladılar.