Küresel bir felaketin üstesinden ancak küresel dayanışma ve işbirliği ile gelineceğini belirten Erdoğan, "Salgında küresel dayanışma açısından iyi bir imtihan verilemedi. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği bir dönemde farklı yöntemlerle aşı milliyetçiliğinin halen sürdürülüyor olması yüz kızartıcıdır" ifadesini kullandı ve "Yerli aşımız Trukovac'ı yakın zamanda tüm insanlığın istifadesine sunacağız" dedi.

Türkiye'nin bir yandan 4 milyon Suriyeliye kucak açarken terör örgütlerine karşı da mücadele ettiğini belirten Erdoğan BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de siyasi çözüm için güçlü bir irade ortaya koyması gerektiğini savundu ve "Bölgedeki terör örgütleri arasında ayrım yapılması, bunların taşeron olarak kullanılması kabul edilmez" diye konuştu. 

Afganistan'dan yeni bir göç akını ihtimaliyle karşı karşıya olunduğunu belirten Erdoğan, "Artık yeni göç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne de tahammülümüz var" dedi. 

"Doğu Akdeniz'deki sükunetin devamı ortak çıkarımızdır" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı, "AB'ye üyelik sürecindeki kararlılığımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

İklim değişikliği sorununa de değinen Erdoğan, "Dünya mülteci krizine çözüm bulamadı. İklim krizinden kaynaklı göçle nasıl mücadele edecek?" diye sordu ve ekledi:

"Dünya beşten büyüktür tespitini iklim değişikliği hususunda da tekrarlıyoruz. Tabiata en büyük zararı kim verdiyse, doğal kaynakları kim vahşice sömürdüyse iklim değişikliğiyle mücadeleye en büyük katkıyı da onlar yapmalıdır."

"Paris İklim Anlaşması'nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz."

Biden: ABD'nin askeri gücü son çare olmalı

BM Genel Kurulu'nda ABD Başkanı olarak ilk konuşmasını yapan Joe Biden, ABD'nin askeri gücünün sorunların çözümünde son çare olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Ülkesinin gelecekteki küresel stratejisini açıklayan Biden, "ABD, ülke dışında yalnızca net ve ulaşılabilir askeri görevlere girişecek" dedi.

Biden, "ABD'nin askeri gücü bizim son çare aracımız olmalı, dünyada gördüğümüz her soruna bir yanıt olarak kullanılmamalı" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki 10 yılın dünya için belirleyici olacağını söyleyen Biden, ülkelerin bugüne kadar görülmedik biçimde birlikte çalışmasının şart olduğunu vurguladı, "Başarımız, diğerlerinin başarısına bağlı olacak" diye konuştu. 

ABD ile Çin arasındaki gerilime de değinen Biden, "yeni bir Soğuk Savaş ya da bölünmüş bir dünya peşinde olmadıklarını", ancak ABD'nin topraklarını, müttefiklerini ve çıkarlarını korumayı sürdüreceğini vurguladı. 

Biden ayrıca iklim değişikliğine karşı mücadele için ABD'nin gelişmekte olan ülkelere maddi yardımını 2024'e kadar 11,4 milyar dolara çıkaracağını açıkladı.

Gelişmiş ülkeler, küresel ısınmaya karşı önlem almaları için bu ülkelere 2020 itibarıyla yıllık 100 milyar dolar maddi yardım sağlamayı vaat etmiş, ancak bu vaat henüz yerine getirilmemişti.

Guterres: Temel değerlerimiz hiç olmadığı kadar tehdit altında

Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyadaki eşitsizlik ve adaletsizliklerin, insanların kurumlara ve hükümetlere inancını zedelediğini söyledi. Guterres, insanların hükümetlerine, kurumlara ve örgütün 75 yıldır kendine belirlediği değerler olan barış, insan hakları, onurlu bir yaşam, eşitlik, adalet ve dayanışmaya inancını yitirme riski bulunduğunu belirtti:

"İnsanlar ilerlemeye dair verilen sözlerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukla alakasız olduğunu temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığını, yolsuzlukları, milyonlar açken milyarderlerin uzay uçuşlarında eğlendiklerini ve çocuklarına kendilerininkinden daha zor bir hayat bırakacaklarını gördüğü zaman, gençler kendilerine bir gelecek göremediği zaman inancını yitirirler.

"Temel değerlerimiz bugüne kadar hiç olmadığı şekilde tehlike altında" diyen Guterres, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Güvenin azalması, değerleri de yıpratıyor. İnsanlar kendi hayatlarındaki sonuçlarını görmezse verilen sözlerin hiçbir anlamı olmuyor."

Antonio Guterres

KAYNAK, EPA

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 76. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı açılışında konuştu

'Kutuplaşmanın sonu kestirilemez bir hâl alabilir'

Çin ve ABD arasındaki gerilime de değinen Guterres, dünyadaki kutuplaşmaya dikkat çekti, "Bu, sorunlara yol açacak bir durum. Sonu Soğuk Savaş'tan bile daha kestirilemez bir hâl alabilir" dedi.

Guterres, dünyanın en büyük iki ekonomik gücünün birbiriyle mücadele etmesinin, karşılaşılan zorluklarla mücadeleyi imkansız hâle getirdiğini söyledi. 

"Güveni yeniden inşa etmek ve umuda ilham vermek için işbirliğine ihtiyacımız var. Diyaloga ihtiyacımız var. Anlayışa ihtiyacımız var" diye konuşan Guterres, dünyada güç kullanımıyla iktidar değişikliklerinin sayısının artmasına da dikkat çekti.

Şi Cinping: Çin, yurtdışında yeni termik santral inşa etmeyecek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, BM Genel Kurulu konuşmasında, iklim krizi ile mücadele konusunda Çin'in 2060 yılından önce karbon nötr olma, yeşil enerji ve düşük karbon enerji geliştirme hedefine ulaşmaya çalışacağını belirterek, ülkesinin yurtdışında kömürle çalışan yeni termik santraller inşa etmeyeceğini söyledi. 

Genel Kurul'a video mesaj ile seslenen Şi, ayrıca isim vermeden ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi konusunda da "dışarıdan askeri müdahale ve sözde demokratik dönüşüm zarardan başka bir şey getirmiyor" dedi. 

Çin ile ABD arasındaki gerilime de isim vermeden değinen Şi, ülkelerin birbiriyle rekabet halinde olması gerekmediğini belirterek "Bir ülkenin başarısı diğer ülkenin başarısızlığı olmak zorunda değil ve dünya tüm ülkelerin ortak kalkınma ve ilerlemesini kaldıracak kadar büyük" diye konuştu. 

Şi Cinping BM Genel Kurulu'na video mesaj ile katıldı

KAYNAK, EPA

Şi Cinping BM Genel Kurulu'na video mesaj ile katıldı

Reisi: 'İnsanlığa karşı suç'

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını insan hakları ihlali olarak niteledi.

Genel Kurul'a video kaydı ile katılan Reisi yaptırımlar için "ABD'nin yeni savaş tarzı" ve "insanlığa karşı suç" ifadelerini kullandı.

Reisi, 6 Ocak'ta ABD'de Kongre binasının basılması ve Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesini "ABD'nin hegemonik sisteminin ülke içinde veya dışında itibarı olmadığının" kanıtı olarak değerlendirdi.

"Hegemonya arayışı, kan dökülmesi ve istikrarsızlık ve sonunda da yenilgi ve kaçışla sonuçlanmıştır. ABD bugün Irak ve Afganistan'dan çekilmiyor, kovuluyor."

Bolsonaro: Tarih ve bilim herkesi yargılayacak

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise konuşmasında doktorların, henüz Covid-19'a karşı kullanımı onaylanmamış ilaçları daha rahat kullanabilmesinin önünün açılmasını talep etti.

Covid-19 nedeniyle 600 bine yakın insanın hayatını kaybettiği ülkesinde pandemiyle mücadele konusunda büyük eleştirilere maruz kalan Bolsonaro, "Tarih ve bilim herkesi yargılayacak" dedi.

Bugüne kadar aşı yaptırmayı reddeden Bolsonaro, Covid-19'a yakalandıktan sonra sıtma ilacı kullanarak iyileştiğini söyledi.

Öte yandan bilim insanlarının yürüttüğü kapsamlı araştırmalar söz konusu ilacın Covid-19'a karşı işe yaramadığını ortaya koydu.

İktidara gelmeden önce ülkesinin "sosyalizmin eşiğinde" olduğunu savunan Bolsonaro, "Brezilya çok değişti. Şimdi sağlam temelleri var. Artık Brezilya'nın Tanrı'ya inanan, Anayasa'ya saygı duyan, aile değerlerine önem veren ve halkına sadık bir devlet başkanı var" diye konuştu.

Konuşması öncesinde çok sayıda kişi Bolsonaro'yu protesto etmek için New York'ta sokağa çıktı.