Vatandaşların özgür iradesine açıkça müdahale olarak değerlendiren gelişme yurtlarda kalan öğrencilerin durumu velilerine ve ilgililere bildirmesiyle ortaya çıktı. Paralel yapının yurtlarında kalan öğrencilere “oyunu kullandıktan sonra fotoğrafını çek sonra da yurdun info mail adresine gönder” şeklinde mesajlar geldi. Gelen mesaj karşısında büyük şok yaşayan öğrencilerden bir kısmı korkudan sinerken, bazıları bunu velilerine veya ilgililere aktardı. Aynı hukuk tanımazlığı PKK terör örgütünün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uyguladığı ortaya çıktı.
Hukukçular böyle bir şeyin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Oy verme işlemi esnasında, oy pusulasına mührün basılması, pusulanın  zarfa konulması, zarfın doğru sandığa atılması ve listeye imza atılmasının unutulmaması dışındaki her türlü işlemin ve oyalanmanın suç olduğunu dile getiren hukukçular, sandık başkan ve görevlileri ile vatandaşları uyardı. “Kapalı oy, açık tasnifin” demokrasilerin vazgeçilemez temel unsuru olduğunu hatırlatan hukukçular, “ hiçbir güç, örgüt, yapı ve bireyin kimseyi özgür iradesi dışında herhangi bir partiye oy vermeye zorlama hakkı yoktur. Hiçbir bireyin de bunlara boyun eğme, dediklerini yapma durumu yoktur. Demokrasiyi özümsemiş bir millet olarak, bireylerin oy verme özgürlüklerini kullanma noktasında hiçbir gücün baskı unsuru olmasına tahammül edemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşın özgür iradesiyle istediği gibi oy kullanma güvenliğini sağlamaktadır. Bu tür durumlarda vatandaşlarımızın derhal ilgili birimlere başvurarak şikâyette bulunma hakları vardır. Böyle bir durum ancak ve ancak üçüncü sınıf demokrasilerde rastlanan bir durumdur ki buna tevessül edenleri bu millet hiç affetmeyecektir. Bu mesajları atanlar suç işlemektedirler. Bu mesajlara uyup da verdikleri oyların fotoğrafını çekenler de suç işleyeceklerdir” şeklinde görüş bildirdiler.
 
21. asır Türkiye’sini anlayamayanların hüsran yaşayacaklarını belirten hukukçular, “gençlik üzerinde akla hayale gelmeyen oyunlar düzenlemek , onlara yurt ve benzeri imkanlar sunarak özgür iradelerine tahakküm etmek ne insafa sığar, ne islama… Demokrasiye ve hukuka aykırı uygulamalardan medet umanlar, ellerindeki imkanları geleceğimizin teminatı olan masum gençler üzerinde insafsızca denemeye çalışanlar ve onları suç işlemeye teşvik edenler mutlaka hesap verecektir. Türk milleti ve gençliğimiz bu oyunlara gelmemelidir, gelmeyecektir” şeklimde uyarılarda bulundular.