Plastiklerin yarattığı sorun ar­tık çok iyi biliniyor. Plastik atıklar hiçbir zaman kaybolmuyor ve çok az bir kısmı geri dönüştürülüyor. Bu da plastiğin, kumsallarımızdan vücudumuza kadar dünyamızın her köşesinde karşımıza çıkması anla­mına geliyor. Ancak bir İngiliz şir­keti, plastiği geri dönüştürmenin yeni bir yolunu keşfetti. Ve müş­teriler bu firmanın ürünlerini satın almak için sırada bekliyor.

Dünyadaki plastiklerin büyük bölümü çöplüklerde bulunuyor. Ve kayda değer bir miktarı da ok­yanuslara atılıyor.

Yeni bir İngiliz geri dönüşüm fir­ması, plastiğin başka bir yerde son­lanmasını istiyor.

Adrian Haworth, “Geri dönüş­türülen malzemelere talep büyük. Geri dönüşüm, özellikle plastik sek­töründe büyük ilgi görüyor. Bizim yaptığımız, plastiklerin ekonomik döngüye yeniden dahil olmasını kolaylaştırmak,” diyor.

Geri Dönüşüm Teknolojileri adlı firma, plastiği parçaladıktan sonra yakıt yağlarına veya yeni plastik yapmak için hammaddeye dönüş­türüyor.

Adrian Haworth, “Temelde bü­tün yaptığımız, bir hidrokarbon çorbası yapmak ve sonra da farklı sıcaklıklarda damıtmak. Yüksek sı­caklıklarda, plastikteki balmumu ayrışıyor. Sonra ağır yağlar için bi­raz soğutuyoruz ve hafif yağlar için biraz daha fazla soğutuyoruz, Ge­riye kalansa neftyağı oluyor. Sıvı­laşmayan gazlarıysa, bu işlem için yakıt olarak kullanıyoruz,” diyor.

Firma yılda yaklaşık 7 bin ton plastiği geri dönüştürüyor. Ancak Haworth bu sayının hızla artabile­ceğini söylüyor.