İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs salgınının hızını yavaşlatmak amacıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının biteceği 2 Aralık'tan itibaren, spor salonlarının ve hayati önem taşımayan ürünlerin satıldığı mağazaların açılacağını söyledi.

Parlamentoda konuşan İngiltere Başbakanı "bu berbat virüs yerleştiğinden bu yana bu ilk kez salgından çıkış yolu görüyoruz" derken "bilimsel süvarilerin göründüğünü" söyledi.

Johnson, "Kalplerimizde bir dahaki bahara başaracağımızı biliyoruz. Genel karantina kavramı gereksiz olacak" diye konuştu.

Johnson "bunun milyonlarca kişinin fedakarlıklarıyla mümkün olduğunu" belirtti ve "Barış döneminde görev yapan hiçbir İngiltere Başbakanı, İngiliz halkından bu kadar çok şey istemedi" dedi.

Halkın "zor elde edilen kazanımları harcamadan" ve virüs kontrolden çıkmadan kışı atlatması gerektiğini vurgulayan Johson, kış ayları için yapılan planın "güvenle bahar aylarına ulaşmak" üzere tasarlandığını belirtti.

Video linkiyle konuşan Johson, 2 Aralık'tan sonra insanların herhangi bir nedenle dışarı çıkabileceğini, dışarıda spor yapılmasına, dükkanların ve spor salonlarının açılacağını bildirdi.

İngiltere'de koronavirüs önlemleri

KAYNAK,GETTY IMAGES

Johnson, makul önlemler olmadan yeni yılda vaka sayılarında artış yaşanabileceğini ve birçok bölgede hastalığın hala yaygın olduğunu vurguladı.

Başbakan Johson, ulusal önlemlerin yerine "her şey serbest" anlayışının gelmeyeceğini, bunun yerini bölgesel, aşamalı bir sistemin alacağını ve en sıkı önlemlerin virüsün en yaygın olduğu yerlerde uygulanacağını bildirdi.

'Virüs Noel diye ateşkes yapmayacak'

Hangi bölgelerin hangi derecede kısıtlamalarla karşılacağını bu hafta, muhtemelen Perşembe günü açıklayacağını söyleyen Johnson "virüsün üzerindeki baskının sürdürülmesiyle" Noel'de daha çok sayıda insanın yakınlarıyla buluşabileceğini belirtti.

Johson "Bu virüs Noel'de ateşkes yapmayacak. Noel olduğunu bilmiyor" diye de ekledi.

Johson'ın konuşmasından sonra, hükümetin 64 sayfalık aşı, tedavi ve test yoluyla normale dönme planı yayımlandı.

Sokağa çıkma kısıtlamaları, 5 Kasım'da yürürlüğe girmişti.

Yeni uygulamaya göre, bar ve restoranların müşterileri saat 22.00'de son siparişlerini verecek, ancak bir saat daha mekanlarda vakit geçirmeleri mümkün olacak.

Liverpool'da askeri personelin desteğiyle başlatılan kitlesel test uygulamasının tüm ülkeye yayılması da planlar arasında. Şimdiye kadar 200 bin kişiye hızlı sonuç veren test kitlerinin uygulandığı Liverpool'da salgının hızının yavaşladığı tespit edilmişti.

İngiltere'de koronavirüs önlemleri

KAYNAK,GETTY IMAGES

Gelecek aydan itibaren bakımevlerini ziyaret edenlere özel bir test uygulaması da devreye girecek. Bakımevlerinde kalan her kişinin belirlediği iki ziyaretçiye haftada iki kez test uygulanacak.

Pazar günü İngiltere'de 18 bin 662 yeni vaka tespit edilirken 398 kişi koronavirüs kaynaklı olarak yaşamını yitirdi. Ancak 21 Kasım verilerindeki hata nedeniyle o güne ait 141 ölüm de Pazar günü istatistiklerine eklenmiş durumda.

İngiltere'de koronavirüs kaynaklı olarak yaşamını yitiren toplam kişi sayısı 55 bin 24. Salgın başladığından bu yana 1 milyon 512 bin kişide koronavirüs tespit edildi.